Командирът на Авиобаза „Граф Игнатиево“ каза колко часа нальот е имал загиналият пилот

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0bed0bcd0b0d0bdd0b4d0b8d180d18ad182 d0bdd0b0 d0b0d0b2d0b8d0bed0b1d0b0d0b7d0b0 d0b3d180d0b0d184 d0b8d0b3d0bdd0b0d182d0b8d0b5

"Гласът на майор Терзиев звучеше уверен и сигурен при пускане на ракетата." Това заяви в предаването "Тази неделя" по БТВ бригаден генерал Николай Русев – командир на авиобаза "Граф Игнатиево". Той разказа, че се е познавал с Валентин Терзиев от много отдавна, а работят заедно от 2005 г. "Вальо не беше, Вальо е! Той е човек изпълнен с добрина, с огромно сърце и много положителен. Успяваше да намери баланс, помагаше и намираше добра дума за всеки. За съжаление, в авиацията през определени периоди такива неща се случват и няма гаранция, че това няма да се повтори отново. Но ще преодолеем и тази мъка, която е поредното ни изпитание, и ще продължим напред. Аз съм командир на авиобаза и мой дълг е да връщам хората при семействата им", сподели генерал Русев.

Той обясни, че ситуацията по време на инцидента се е развила много скоротечно. Николай Русев каза, че цяла нощ са се надявали Терзиев да се върне. Очаквали са го с надеждата, че просто е прекъснала радиовръзката. Но на сутринта е дошъл моментът, в който той е трябвало да съобщи трагичната новина на семейството му. "Когато се срещнах с тях, разбрах откъде е тази добрина у Вальо. Те са благородни и горди хора. И брат му, и майка му, и приятелката, с която живее – у никого не видях укор. Не ме попитаха защо. Аз трябваше да им го върна, а те ми казаха "Благодаря!". Мое задължение е да пазя хората си. Няма как да кажа станалото – станало. Да, изпитвам чувство за вина", сподели със сълзи на очите развълнуван шефът на авиобаза "Граф Игнатиево".

Той отказа да дава отговори на въпроси, свързани с вероятните предположения за причините за инцидента. "Мога да отговоря, но не е коректно пред паметта на Вальо и неговото семейство да коментирам хипотези", каза Николай Русев. Той поясни, че ще има официално изявление за най-вероятната причина. И потвърди, че една от тях е бързо падащата мишена. Генерал Русев се обърна и към бивши министри на отбраната, които по думите му, са правили некомпетентни изказвания, като отказа да посочи имена. "В авиацията хипотези няма. Ние не сме упълномощавали никой да говори от наше име. Преди време бивш министър на отбраната заяви да спрем да летим. Това означава ли, че ни подтиква към преврат? Не е нормално да се изказват подобни коментари в такава трагична ситуация. Всичко се вижда и слуша от семейството и колегите му", категоричен беше командирът на авиобазата.

Той посочи, че винаги може да се прекрати полетът, но само ако ситуацията го налага. Изрази и надеждата си черната кутия да бъде намерена скоро, тъй като има определено кратко време, в което тя може да оцелее в морската вода, а именно – до 10 дни. "Нальотът на майор Валентин Терзиев не беше достатъчен – 12 часа и 50 минути", заяви Русев в отговор на въпрос колко летателни часа е имал загиналият пилот. Бригадният генерал увери, че подготовката на летците е постоянна. "Летим и денем, и нощем. Готвим се и изпълняваме летателни задачи непрестанно. Но само веднъж в годината се извършват полети с пускане на ракети над море. Програми има и проблемът с броя на летателните часове да може да бъде решен. Но не е редно на всеки два месеца да се казва, че самолетите ни са стари и счупени", посочи командирът на авиобазата.

Той даде пример как се извършват полетите: "Дори капачката на вентила на гумата на самолета да липсва, той не тръгва. Летателната машина трябва да е в пълна изправност, за да бъде пусната да излети. Самолетите ни се проверяват и поддържат постоянно. Всички части, които се подменят при ремонт, са нови и с гаранция. Поддържат се в перфектно състояние и всички необходими системи, чрез които може да спаси пилотът. Но за да се случи това, те трябва да бъдат активирани".

В заключение бригаден генерал Николай Русев заяви категорично, от свое име и от името на колегите си в авиобаза "Граф Игнатиево", че търпението им се е изчерпало и повече няма да бъдат толерантни към опити за спекулация с теми, свързани с бойната ни авиация и да се въвличат пилотите и механиците в хипотези. Той увери, че при всяко следващо спекулативно изказване, ще се използват законоустановените средства, за да се потърси справедливостта. "Повече компромиси няма да правим – ще продължим да служим на Родината си, а не на чужди каузи", посочи Русев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мътна вода остави град на сухо

0 (0) Водата в Калофер е спряна заради завишена мътност. От ВиК – Пловдив посочват, че захранването ще бъде възстановено след отстраняването на аварията, без да обявят конкретен час. "Снощи тук валя, а при всеки дъжд водата в Калофер е мътна и негодна за пиене. Така е от много време, […]
d0bcd18ad182d0bdd0b0 d0b2d0bed0b4d0b0 d0bed181d182d0b0d0b2d0b8 d0b3d180d0b0d0b4 d0bdd0b0 d181d183d185d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.