Комитова: В Европа не съществува понятието “незаконно строителство”

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0bed0bcd0b8d182d0bed0b2d0b0 d0b2 d0b5d0b2d180d0bed0bfd0b0 d0bdd0b5 d181d18ad189d0b5d181d182d0b2d183d0b2d0b0 d0bfd0bed0bdd18fd182

В Европа няма понятие „незаконно строителство“. Не мога дори да обясня на европейците, какво е това. Открихме близо 70 обекта, които са изградени незаконно. В тях са вложени милиони, а реално няма строителен продукт, защото нямат необходимите документи и не могат да бъдат пуснати в експлоатация. Именно срещу това се борим. Защото нейно величество корупцията цъфти в незаконното строителство. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в интервю за предаването „Делници“ с Николай Колев на телевизия Евроком.

Тя подчерта, че с осветляването на някои процеси в бранша са засегнати много интереси, а с разкриването на порочните практики трябва да се извадят поуки да не се допускат повече.

„В противен случай няма да вървим напред, защото тези практики са вредни за обществото, за бюджета на страната, за инфраструктурата ни и водят до изкривяване в целия инвестиционен процес“, беше категорична Комитова.

Министърът разкри, че с встъпването си в длъжност е намерила изключени доста контролни механизми на държавата, в резултат на което в някои случаи хора са поставени в риск, налице е и ощетяване на бюджета и даде за пример липсата на контрол на претоварените камиони и инцидентът с такъв камион в Айтос.

„Този проблем е системен в България, а такъв камион е убиец на пътя“, заяви регионалният министър и подчерта, че има хиляди претоварени камиони по пътищата, които са потенциални убийци.

„Затова контролните механизми на държавата трябва да бъдат възстановени и да работят под пълна пара“, беше категорична Комитова.

Други слаби места са свързани с нормативната уредба, касаеща строителния процес, стана ясно от думите на министъра, върху които МРРБ вече работи. Тя съобщи, че е отменила Наредбата за техническите паспорти на сградите, която предвиждаше всички граждани да направят технически паспорт на жилищата си. И по този начин спестихме на всяко семейство по 1000 лева.

Подготвят се изменения в Наредбата за достъпна среда, стана ясно още от думите на Комитова, тъй като до сега действащата наредба е водила до излишно усложняване на проектите и оскъпяване на строителството. Работи се и по промени в Закона за устройство на територията и облекчаване и ускоряване на процедурите за издаване на разрешение за строеж, стана ясно по време на интервюто.

По повод стартиралата проверка на МВР и НАП в „Автомагистрали“ ЕАД министърът обясни, че поводът за нея е дадените от предишното ръководство на дружеството авансово близо 1,5 млрд.лв на десетина фирми за изграждането на автомагистрала „Хемус“ чрез т.нар инхаус поръчки.

За осигуряване на повече средства за поддръжка на републиканските пътища и възстановяване на баланса между събираните приходи от винетки и от трафик на тежки камиони регионалното министерство обмисля разширяване на обхвата на тол системата, стана ясно от думите на министъра.

Тя даде пример с такса на автобус, пътуващ от Бургас до София, който за изминатите 360 км, заплаща 1 ст на километър, т.е 3,60 лв.за цялото трасе.

Регионалният министър успокои, че фирмите, които и до сега са осигурявали зимното поддържане на републиканските пътища вече се подготвят за това и припомни, че пари за тази дейност, в размер на 100 млн.лв, са осигурени.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Увеличават COVID леглата в Бургас

0 (0) Област Бургас вече е в тъмночервената зона по разпространение на COVID-19. Регионалният щаб взе решение директорът на РЗИ да изготви заповед за отмяна на плановия прием и плановата оперативна дейност, съобщи бТВ. Болниците в региона са препълнени, затова COVID леглата в Бургаско ще бъдат увеличени. Управители на болнични […]
d183d0b2d0b5d0bbd0b8d187d0b0d0b2d0b0d182 covid d0bbd0b5d0b3d0bbd0b0d182d0b0 d0b2 d0b1d183d180d0b3d0b0d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.