Консерватори защитиха Михаил Мирчев

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0bed0bdd181d0b5d180d0b2d0b0d182d0bed180d0b8 d0b7d0b0d189d0b8d182d0b8d185d0b0 d0bcd0b8d185d0b0d0b8d0bb d0bcd0b8d180d187d0b5d0b2

Консервативно позиционирани общественици скочиха в защита на проф. Михаил Мирчев и неговия курс "Социална работа с етногрупи". В отворено писмо, разпратено и до медиите от Кристиян Шкварек, ръководител представителството на групата на ЕКР в България и кандидат от ОП на последните избори за евродепутати, се изказва отпор срещу разпространената позиция на "Студентско общество за равенство към СУ", в която се иска отстраняване на проф. Михаил Мирчев заради "тежки квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа" в курса му, който се чете и онлайн. Според Студентското общество за равенство в лекциите си професорът пропагандира нацистки, фашистки, антисемитски и ксенофобски идеи и тези.

Подписалите отвореното писмо общественици се обявяват категорично против искането за отстраняване на проф. Михаил Мирчев и предупреждават, че подобни действия биха създали опасен прецедент, който ще проправи пътя за бъдещи чистки в академичните среди, публичната сфера и дори частния бизнес. Целта, според отвореното писмо, е един университетски преподавател да бъде публично порицан, просто защото лекциите му не удовлетворяват политически коректна трактовка.

Традицията на университетското образование изисква идеите да бъдат оборвани с дебат, а не чрез "подмолни действия, клевети и доноси, пълни с епитети без никакво обосноваване и ясна дефиниции".

Подчертава се, че нападките срещу Мирчев освен до уволнението му може да имат и трайни последици включително и масова автоцензура сред академичните среди, а това би било пагубно за бъдещето на българското образование и панорамата на съвременния академичен живот в страната. Авторите на писмото предупреждават и че вече сме свидетели на такива процеси в други държави, където фактологично коректното учебно съдържание е заменено с политическо коректно такова, а дебатът в академичните среди е бил непоправимо осакатен. У нас този процес се ръководи от "определен сегмент, подкрепен от неправителствени организации с чуждестранно финансиране", а в последното време "полага все по-големи и шумни усилия да го наложи като единствената такава – да заглуши инакомислещите, да ги остракира професионално и социално и да разчисти публичния живот от тях".

В отвореното писмо се призовава: "В момента на родна територия наблюдаваме генезиса на политкоректната инквизиция по западен модел, която трябва да спрем в зародиш преди бавно, но сигурно да ескалира до въвеждането на квоти, "реч на омразата", политически коректен новговор, диктат на малцинствата, налагане на мултикултурна политика, приветстване на нашествието на исляма и т.н. Всичко това, разбира се, под маската на моралната извисеност, загрижеността, толерантността и антифашизма."

В писмото си авторите искат също така да бъдат приети поправки в Правилника за устройството и дейността на СУ, които "да защитават академичната общност от дискриминация, насилие, расизъм и сексизъм" и да се приложат мерки по "изкореняването" на тези явления, за да се гарантира, "че подобен тип съдържание няма да бъде толерирано".

Те призовават ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков и министъра на образованието г-н Красимир Вълчев да не се поддават на необноснованите провокации на едно шумно малцинство, което цели разрушаването на публичния дебат, а съответно и на социалната тъкан на обществото. "Ваше задължение е да не позволите академичната среда да бъде подчинена на шепа прогресивни идеолози и тяхната догматична непоносимост към различното мнение и тоталитарно преследване на изповядващите го, а да съхраните функциите ѝ като средище на свободомислие и достойнство."

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Двама убити при нападение във Франция

0 (0) Двама мъже са убити и една жена е ранена днес при нападение с хладно оръжие пред жилищна сграда в западния френски град Шоле, съобщи dariknews.bg, позовавайки се на информация на Франс прес. Съобщава се за един задържан, но не е сигурно дали той е извършителят. Оръжието е тежък […]
d0b4d0b2d0b0d0bcd0b0 d183d0b1d0b8d182d0b8 d0bfd180d0b8 d0bdd0b0d0bfd0b0d0b4d0b5d0bdd0b8d0b5 d0b2d18ad0b2 d184d180d0b0d0bdd186d0b8d18f

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.