КС: Следенето на телефоните на карантинирани е противоконституционно

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad181 d181d0bbd0b5d0b4d0b5d0bdd0b5d182d0be d0bdd0b0 d182d0b5d0bbd0b5d184d0bed0bdd0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d0bad0b0d180d0b0d0bdd182d0b8

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно използването на трафични данни от електронни телекомуникационни услуги, ползвани от гражданите, за доказване нарушаването на карантина в условията на извънредна епидемична ситуация. Отменят се въведената заради епидемията от COVID-19 възможност на службите да проследяват телефоните на карантинирани.

Решението е взето с 10 гласа, а с особено мнение са останали Павлина Панова и Анастас Анастасов, съобщава правният сайт Лекс бг.

„Всяко ограничаване на правата на гражданите трябва да бъде достатъчно точно, съответстващо на обстоятелствата за вмешателство и да осигурява силни и надеждни защитни средства срещу евентуална злоупотреба. Тоталното превантивно събиране на трафични данни за местоположение, без точни критерии за начало и край на предписани от здравните власти задължителни здравни мерки – задължителна изолация и лечение на определени заразни болести по чл. 61 ЗЗ на конкретни диагностицирани лица, за които се твърди, че не изпълняват тези предписания, представлява сериозно, непропорционално навлизане в правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни“, се посочва в решението.

В решението си КС анализира не само своите предишни произнасяния по Закона за електронните съобщения (ЗЕС), но стъпва и на серия от решения на Съда на ЕС, в които се обсъжда проследяването на трафичните данни. Освен това припомня на законодателя, че винаги когато има конфликт на права, както в случая – между правото на живот и здраве – от една страна и правото на неприкосновеност на личния живот – от друга, трябва да търси баланс. А в случая с проследяването на движението на хората с коронавирус, според КС той е нарушен и мярката за издирването им се явява несъразмерна.

Конституционните съдии подчертават, че във всяко демократично общество неприкосновеността на личната сфера на индивида е ценност от най-висш конституционен порядък. Държавата може да се намеси в нея, но не и несъразмерно.

Как се стига до недопустимо профилиране на граждани

Ето как КС описва ефекта от това 6 месеца да се пазят данни за движението на мобилния телефон на поставен под карантина и службите да имат достъп до тях: „Посоченото с оспорения нормен комплекс натрупване на половингодишна база данни от комуникационен трафик ( чл. 251б, ал. 1, т. 6 ЗЕС) и възможен достъп до него в рамките на същия срок, макар и само за един вид данни – относно административните адреси на клетки на мобилна наземна електронна съобщителна мрежа, от които е генерирано или в които е терминирано повикване, позволява да се придобие информация за трайните, обичайни, инцидентни прояви на конкретното лице, а също и систематизиране по различни критерии на местата, които то посещава трайно, често, рядко или инцидентно. Проследяването на данните, които са необходими за установяване на идентификатор на ползваните клетки за един продължителен период от шест месеца, дава възможност за получилия информацията да формира представа за личните предпочитания на индивида, дори неговите склонности, увлечения и слабости, което е обективна предпоставка за съставянето на достатъчно подробен и ясен профил на личността не само без нейното изрично съгласие, но и без тя изобщо да има представа или дори да подозира, че това се случва в действителност. Прекият и незабавен достъп до данните от комуникационен трафик по чл. 251б, ал. 1, т. 6 ЗЕС, дори да не разкрива съдържанието на комуникацията, представлява съществена намеса в неприкосновеността на личния живот, тъй като дава възможност за профилиране на засегнатото лице чрез систематизиране на данни за шест месеца, свързани с навиците му“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Задържан митничар свалил цигански оркестър от бус, за да свири на колегите му (ВИДЕО)

0 (0) Арестуваните на 12 ноември гранични полицаи и митничари на "Капитан Андреево" по всяка вероятност са взели подкуп, съобщава Taran.news. Арестите са били по разработка, за която се говореше още по време на разгара на протестите. По-известен става един от задържаните митничари още преди седем години, когато сваля цигански […]
d0b7d0b0d0b4d18ad180d0b6d0b0d0bd d0bcd0b8d182d0bdd0b8d187d0b0d180 d181d0b2d0b0d0bbd0b8d0bb d186d0b8d0b3d0b0d0bdd181d0bad0b8 d0bed180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.