Любомир Дацов: Проблемите в бюджета са от политически решения

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bbd18ed0b1d0bed0bcd0b8d180 d0b4d0b0d186d0bed0b2 d0bfd180d0bed0b1d0bbd0b5d0bcd0b8d182d0b5 d0b2 d0b1d18ed0b4d0b6d0b5d182d0b0 d181d0b0

Как да продължи подкрепата за бизнеса и за хората, какви са рисковете за икономиката?

Темата коментира пред БНР Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите:

“Стратегията може да бъде само една, преди всичко трябва да се ускори ваксинацията, защото всички последващи стъпки и решения са базирани в зависимост от това как ще се развие по-нататък пандемията. Колко бързо ще бъде овладяна?

Всичките тези проблеми, които съществуват и са в сферата на здравеопазването, но и чисто психическият натиск върху хората, колко бързо това нещо ще отпадне и хората ще се върнат към една нова нормалност.

В зависимост от хода на пандемията и напредване на ваксинационния процес ще се разглеждат всички опции за подпомагане на хората. Нещата не могат безкрайно дълго да продължават в тази посока, при което се подпомагат затворени бизнеси, а не се подпомага преструктуриране на бизнеси, нови възможности, и онова, което е като нормално излизане от един такъв тип криза.

Тази криза не е специфична. Ако забелязвате, има относително добро потребление при затварянето на отделни бизнеси. Други в момента работят въпреки всичко.

Виждаме едно правителство, което си отива, няма ясни ангажименти и не гарантира приемственост между двете правителства. Няма значение дали ще има служебно правителство, или ще бъде конструирано ново такова. Едно от важните неща е да има приемственост.

Това е големият проблем – имаме едни мерки, за които се знае, че са планирани или до април, или до средата на годината. След това не се знае дали ще има бюджет. Знае се, че има дефицит в бюджета, но не се знае дали ще има таван на дълга, който да бъде възможно да бъде усвоен и дали има достатъчно средства в бюджета.“

Финансовият министър гарантира в Народното събрание стабилността на бюджета, това, че в него са взети всички мерки, за да няма рискове.

“Смятаме, че има напрежение, много от нещата са чисто технически. Въпрос на политическа култура, за да не се предизвиква умишлено напрежение. Защото приходната част на бюджета е стабилна в момента и всичките проблеми в бюджета всъщност са от решения, които се взимат от разходната част. Голяма част от проблемите не са от разходите, свързани с кризата, както се опитват да твърдят в момента голяма част от управляващите, а всъщност тези решения, които направиха и вдигнаха нивото на разходите, близо 24-25% спрямо миналата година, са вследствие на вдигане на пенсии, различни социални подпомагания, и в голяма степен заради вдигането на работните заплати. Това не са мерки свързани с коронавируса. 80% от проблемите идват от чисто политически решения, които ограничават маневреността в бюджета.“

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В какво била „фатката”

0 (0) На 24 април от болницата, след операция на менискуса премиерът в оставка Борисов заяви, че не вижда смисъл да се явява в Народното събрание, тъй като, по думите му, целта е няколко "истерични жени да направят патаклама". Думата, която употреби „патаклама” е от неговия жаргонен лексикон, и означава […]
d0b2 d0bad0b0d0bad0b2d0be d0b1d0b8d0bbd0b0 d184d0b0d182d0bad0b0d182d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.