Манолова: МС бетонира нови тлъсти бонуси за главните секретари на Борисов, Радев и Караянчева

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b0d0bdd0bed0bbd0bed0b2d0b0 d0bcd181 d0b1d0b5d182d0bed0bdd0b8d180d0b0 d0bdd0bed0b2d0b8 d182d0bbd18ad181d182d0b8 d0b1d0bed0bdd183

Главните секретари на трите институции и главните и административни секретари във ведомствата не просто ще влизат в бордовете на държавни предприятия, а и ще получават тлъсти бонуси за участията. Досега с няколко закона това беше забранено. Това съобщи председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в публикация във Фейсбук по повод внесени промени в Закона за железопътния транспорт.

"През Закона за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт, внесен от Министерския съвет, се прави изменение в Закона за публичните предприятия и в Закона за обществените поръчки и други, като се дава право на главните секретари на Бойко Борисов, Румен Радев и Цвета Караянчева (МС, президента и НС) да получават бонуси за участие в бордове на държавни предприятия", добави тя.

Припомняме, че през Преходни и заключителни разпоредби в Закона за ДДС вече бяха направени промени в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда, с които пък се позволи на висшите държавни служители да получават коледни бонуси, считано от веднага.

Става дума за перфектно подготвена схема – отменя се забраната за държавните чиновници през Закона за ДДС и се премахва забраната за главните секретари чрез Закона за железопътния транспорт, така че всички те да получат парче от баницата броени месеци преди редовните избори.

"Министерският съвет и персонално Борисов, като премиер, е в "игра" с депутатите от ГЕРБ и няма оправдания за действията нито на МС, нито на Менда Стоянова, която внесе порочните поправки в Закона за ДДС", коментира Манолова по повод поредните скандални промени.

В мотивите към промените в Закона за железопътния транспорт е ясно написано, че инсталирането в бордове срещу тлъсти възнаграждения важи за главните секретари на Народното събрание, на президента и на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица.

"Това е в нарушение с разпоредби в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за публичните предприятия, Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за публичните финанси, според които нито главните секретари, нито ръководителите на бюджетни организации, нито възложителите на обществени поръчки могат да участват в бордове, а ако някои от тях по някой от законите участват – да получават пари за това. В последната близо година се получава каскада от законови промени за узаконяване на тлъсти бонуси, плащания и други възнаграждения на избран кръг от привилегировани лица и то по инициатива на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов", отбеляза още Манолова.

"Това не е парламент, това е кочина. Поведението на народните представители, ГЕРБ и Борисов е открито "срещу" интересите на народа и то часове, след като призоваха народа "заедно" с тях да наложи локдаун на държавата. Докато хората умират без лекарска помощ, без линейка и оставени без болнични легла, Министерският съвет на Борисов узаконява през Закона за железопътния транспорт пладнешки обир на народа през бордовете, а ГЕРБ чрез Менда Стоянова и Закона за ДДС доузаконява и коледните бонуси на калинките на ГЕРБ. Позор!", завършва коментари си Мая Манолова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хинап – полезната китайска червена фурма

0 (0) Запознайте се с ползите за здравето от консумацията на хинап или червената китайска фурма. Дървото хинап има хилядолетна история и се смята, че негова родина е Китай. То расте и в естествени диви, както и в култивирани овощни градини в Корея, Япония и много региони от Близкия изток. […]
d185d0b8d0bdd0b0d0bf d0bfd0bed0bbd0b5d0b7d0bdd0b0d182d0b0 d0bad0b8d182d0b0d0b9d181d0bad0b0 d187d0b5d180d0b2d0b5d0bdd0b0 d184d183

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.