Мария Габриел откри нов европейски суперкомпютър в България

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b0d180d0b8d18f d0b3d0b0d0b1d180d0b8d0b5d0bb d0bed182d0bad180d0b8 d0bdd0bed0b2 d0b5d0b2d180d0bed0bfd0b5d0b9d181d0bad0b8 d181d183

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел откри най-новия суперкомпютър на съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии – Discoverer, в София Тех Парк. В церемонията участваха министърът на образованието и науката Николай Денков, заместник-министърът на икономиката на Красимир Киряков и заместник-кметът на София Дончо Барбалов, както и изпълнителният директор на съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии Anders Dam Jensen.

Комисар Мария Габриел заяви: "С помощта на EuroHPC Discoverer България може да насърчава научните изследвания и да бъде по-добре интегрирана в паневропейските иновационни екосистеми. Това ще стимулира научните изследвания с висока степен на интензивно използване на данни в области като медицината, промишлеността или сигурността. Този нов суперкомпютър ще помогне на европейските потребители да дадат тласък на научните изследвания и иновациите, независимо от това къде се намират в Европа."

Discoverer ще може да обработва над 4,5 петафлопса (или 4,5 милиона милиарда изчисления в секунда). Машината ще спомогне за насърчаване на научните изследвания в ЕС, например чрез осигуряване на високоемисионно моделиране на молекулярни взаимодействия или провеждане на симулации за въздействието на сеизмичните вълни, както и на много други изследователски приложения в областта на здравеопазването, енергетиката или инженерството.

Discoverer е третият суперкомпютър открит тази година от съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC). По-рано бяха открити два други суперкомпютъра с производителност от порядъка на петафлопс: Meluxina в Люксембург и Vega в Словения. В процес на разработване са още четири суперкомпютъра: Karolina в Чехия, Deucalion в Португалия, LUMI във Финландия и Leonardo в Италия.

През юли 2021 г. Съветът прие новия регламент за съвместното предприятие EuroHPC, с който бяха направени допълнителни инвестиции в размер на 7 милиарда евро за осигуряване на най-новите суперкомпютри и квантови компютри, както и за подкрепа на амбициозната програма на ЕС за научни изследвания и иновации.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Илхан Кючюк: България има нужда от подкрепа, за да преодолее скептицизма към ваксинацията

0 (0) Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк се срещна днес с либералните министър-председатели и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Събитието се проведе преди заседанието на Европейския съвет, на което ще бъдат разгледани рязкото повишение на цените на енергията, което засяга сериозно домакинствата и предприятията и епидемичната обстановка, както […]
d0b8d0bbd185d0b0d0bd d0bad18ed187d18ed0ba d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b8d0bcd0b0 d0bdd183d0b6d0b4d0b0 d0bed182 d0bfd0bed0b4d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.