Мария Габриел: Регионите и културата са ключови за възстановяването на европейската икономика

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b0d180d0b8d18f d0b3d0b0d0b1d180d0b8d0b5d0bb d180d0b5d0b3d0b8d0bed0bdd0b8d182d0b5 d0b8 d0bad183d0bbd182d183d180d0b0d182d0b0 d181

„Творческа Европа е единствената програма посветена на културата. Кризата предоставя възможности да бъдат мобилизирани средства във взаимодействие и с други програми, които с цялостен и интегриран подход да подпомогнат възстановяването от кризата и развитието на икономиката. Това означава да дадем видимост на добрите практики, да идентифицираме полезните взаимодействия, наличен бюджет и със споделена отговорност, в координация, да работим за Европа, на която двигател е и културата.“ Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на видеоконференцията на високо равнище „Към нова култура на споделена отговорност“ в Берлин.

Събитието се организира в рамките на европейската инициатива „Soul for Europe“, която обединява културни дейци, медии, политици, представители на бизнеса и други сфери на обществото, съвместно с Асоциацията на европейските фестивали и подкрепата на представителствата на Европейската комисия и на Европейския парламент в Германия. Във фокуса на дискусиите бе обсъждането на програма за действие за изграждане на устойчива Европа, в която ключово място заемат културата, споделената отговорност на гражданите и ролята на регионите и градовете.

„И днес имаме добри практики и примери, показващи ролята на регионите чрез културата да допринасят за икономическото и обществено развитие. Целим тази информация да бъде достъпна за всички региони и да се превърне във възможност чрез съвместния план за действие, който подготвяме с Комитета на регионите“, коментира българският еврокомисар. Тя поясни, че планът за действие включва 26 конкретни дейности в 4 области, включително културата. Мария Габриел открои успешни инициативи като „Европейски столици на културата“, "Културното наследство в действие" „Културните и творчески пространства и градове“, които са със засилено участие на регионите, включване на образованието и използване на Европейския фонд за регионално развитие. Целта е следващите две години това да бъде възможност за всеки един европейски регион и град.

Габриел наблегна на основните поуки от кризата, сред които необходимостта от сътрудничество, добра координация и синергии между програмите. Тя приветства предложението на Европейския парламент за заделяне на поне 2% от насочения към държавите членки бюджет по Механизма за възстановяване и развитие за сектора на културата и творчеството. „Важно е секторът да насочи вниманието си и към нови инструменти отвъд програма Творческа Европа. Това са новият клъстър посветен на културата, новата общност за знания и иновации, насочена към културния и творческия сектор в рамките на Европейския институт за иновации и технологии и мисиите по програма „Хоризонт Европа“, отбеляза Мария Габриел. Тя подчерта, че във всяка една от тези инициативи местното и регионално измерение е приоритет, но от активността на всеки ще зависи реализирането на препоръките в действия и конкретни ползи за гражданите.

„Вярвам в енергията и силата на гражданите и регионите като двигател на общоевропейски инициативи. Днес повече от всякога имаме нужда от платформа за споделяне на информация и от достъп до финансиране. В този контекст, от приноса на културния и творческия сектор, активността на регионите и подкрепата на националните правителства ще зависи да превърнем „Европейския Баухаус“ в културен проект, носещ ползи и осъществяващ връзката между науката и технологиите с изкуството и културата“, заключи Мария Габриел.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Коронавирус в България: легла за умиране

0 (0) Коментар от Емилия Милчева: Легла за умиране. Такива ще бъдат открити в болниците. Разбира се, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов не ги нарича така – става въпрос за нови легла, за "да се оптимизира процесът", да се създадат "специфични" структури, да се… прехвърли отговорността другиму. Няма да […]
d0bad0bed180d0bed0bdd0b0d0b2d0b8d180d183d181 d0b2 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0bbd0b5d0b3d0bbd0b0 d0b7d0b0 d183d0bcd0b8d180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.