МЕ: Трябва да се определи график за затваряне на въглищното производство

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b5 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4d0b0 d181d0b5 d0bed0bfd180d0b5d0b4d0b5d0bbd0b8 d0b3d180d0b0d184d0b8d0ba d0b7d0b0 d0b7d0b0d182d0b2

Полагаме всички усилия за активизиране подготовката на териториалните планове и за изготвяне на адекватни оценки на икономическите и социалните ефекти от прехода по Зелената сделка и заетостта в енергийно-интензивните региони. За да можем да структурираме плана за справедлив преход трябва да определим времеви график за затваряне на въглищното производство, което ще даде възможност да направим по-ясни стъпките за трансформацията, както и да започнем преговори с местните власти и със синдикатите за преквалификация, компенсация и инфраструктурно развитие на регионите. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на кръглата маса „Справедлив преход и индустриална модернизация в България“, организирана от Института за устойчив преход и развитие.

Въглищните региони в България, и особено Марица-изток, притежават огромен потенциал за индустрията. Едновременно с прехода към нисковъглеродна енергетика ние искаме да развием този потенциал и да привлечем новите индустрии. Те ще осигурят по-висока добавена стойност, по-високи заплати и по-добри условия на труд, както и значителен икономически растеж за региона и страната. Тези два процеса трябва да вървят ръка за ръка, подчерта тя.

Министерството на енергетиката насърчи диалога с широк кръг заинтересовани страни, защото вярваме, че за справедливия преход общият принос е задължително условие да се справим с предизвикателствата. Така ще осигурим трайна перспектива за въглищните региони, които ще бъдат най-силно засегнати. Един от най-важните финансови инструменти в подкрепа на трансформацията е Механизмът за справедлив преход. Предвидените средства по Фонда за България са 1,178 млрд. евро в помощ на икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и за насърчаване на инвестициите, които са благоприятни за климата и околната среда в най-засегнатите територии. Механизмът за справедлив преход обаче трябва да работи в пряка връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, Многогодишната финансова рамка, Модернизационния фонд и други публични финансови инструменти, които да създадат привлекателна инвестиционна среда, посочи зам.-министър Петрова.

Тя акцентира още, че ведомството работи с „ПрайсуотърхаусКупърс България“ по проект за техническа помощ при подготовката на териториалните планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и по оценка на допълнителни територии, в това число областите Хасково, Сливен и Ямбол. Световната банка ни партнира в рамките на друг договор по подготовката на териториалните планове на още осем въглеродно интензивни региона – Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище. В този процес страната ни поддържа становището, че енергийният преход в съответствие със Зелената сделка трябва да бъде плавен и без сътресения, съобразен със спецификите на всяка територия, но същевременно трябва да бъде и ускорен заради голямото забавяне през изминалите години.

Наш приоритет са сигурността на снабдяването, достъпността и устойчивостта на системата. За съжаление много време е било изгубено в България и доста от възможностите за привличане на публични и частни инвестиции са блокирани или забавени – поради отсъствието на стратегическата визия и адекватни реформи, но ние сме максимално мобилизирани в работата си, обобщи зам.-министър Ива Петрова.

В дискусията се включиха също вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, зам. – министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов, представители на международни синдикални централи и бизнес организации. Изпълнителният вицепрезидент по европейската Зелена сделка Франс Тимерманс очерта перспективите и отговорностите пред правителствата, синдикатите и работодателите по възстановяването чрез зелена енергия и промишлена трансформация. Той призова България да има чувство за спешност за преодоляване на тези предизвикателства и увери, че страната има потенциал да бъде лидер в региона при решаване бъдещето на въглищните мощности.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Живот под земята само с хляб и вода: трагедията на сто афганистански семейства

0 (0) Камъни, прах и сив пясък докъдето ти стигне окото. А после малки възвишения. Чак при повторно вглеждане се вижда, че под тях има убежища. Близо 100 семейства са вкопали жилищата си под земята в пустинната местност край град Мазар-и-Шариф, за да оцелеят. "За повече не ни стигнаха средствата", […]
d0b6d0b8d0b2d0bed182 d0bfd0bed0b4 d0b7d0b5d0bcd18fd182d0b0 d181d0b0d0bcd0be d181 d185d0bbd18fd0b1 d0b8 d0b2d0bed0b4d0b0 d182d180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.