Милка Христова: Време е най-накрая да оценим важността на общинското здравеопазване

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b8d0bbd0bad0b0 d185d180d0b8d181d182d0bed0b2d0b0 d0b2d180d0b5d0bcd0b5 d0b5 d0bdd0b0d0b9 d0bdd0b0d0bad180d0b0d18f d0b4d0b0 d0bed186

В Диагностично-консултативните центрове в най-големите столични райони вече има открити зони за преглед на болни със симптоми на COVID-19. С удовлетворение мога да съобщя, че от днес такава работи и към XXV ДКЦ в район "Младост". Това заяви заместник-председателят на СОС от групата на "БСП за България" и на Комисията по здравеопазване и социална политика Милка Христова.

"Позицията на общинските съветници от БСП през годините винаги е била неизменна – общинското здравеопазване е изключително важно от гледна точка на достъпността до здравни услуги от страна на столичани, в това число и най-уязвимите, коментира тя. – Затова още в началото на коронавирусната епидемия през март бяхме инициатори при приемането на мерки в подкрепа на общинските лечебни заведения – болници и ДКЦ чрез финансово подпомагане за осигуряване на дезинфектанти, защитно облекло и необходима медицинска техника. На всяка сесия на СОС подкрепяме решенията, свързани с осигуряване на помощ за общинското здравеопазване".

Милка Христова припомни, че на последната сесия на СОС миналата седмица групата на БСП подкрепи решение за закупуване на три мобилни подвижни рентгенови апарата за общинските болници.

"Факт е, че общинските болници се включиха активно в лечението на ковид-болни и дават своя не малък принос в борбата с пандемията. Но е факт и това, че общинското доболнично лечение в София по същество е гръбнакът на столичното здравеопазване, каза още тя. – В София има изградена мрежа от общински ДКЦ-та във всеки район. За съжаление, считам, че досега доболничното лечение беше недооценено и отчаяно се нуждаеше от допълнителна подкрепа. Години наред с колегите от БСП алармирахме за това и търсехме начини за подпомагането му. А коронавирусната криза показа, че оценката ни е била вярна. В момента включването на ДКЦ-тата в борбата с вируса осигурява по-голяма достъпност на гражданите за първичен преглед и изследване. Така ще се намали и натискът върху болничните заведения".

Милка Христова изрази надежда, че всички политически сили в СОС и управляващите в Столична община ще преоценят ролята на общинското здравеопазване, в това число и значението на ДКЦ, особено при справянето с тежки ситуации като настоящата, предизвикана от коронавируса. "Затова с колегите от групата на БСП ще настояваме да бъдат заделени повече средства от бюджета на Столична община за 2021 година за общинските болници и ДКЦ", завърши тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Почитаме Въведение Богородично

0 (0) Хриcтиянитe oтбeлязвaт днec църкoвния прaзник Въвeдeниe Бoгoрoдичнo – eдин oт двaнaйceттe Гocпoдcки и Бoгoрoдични прaзници, пocвeтeн нa прaвocлaвнaтa хриcтиянcкa млaдeж и ceмeйcтвo. Cпoрeд Cвeтoтo пиcaниe нa тoзи дeн тригoдишнaтa Мaрия e зaвeдeнa oт рoдитeлитe cи в Йeруcaлимcкия хрaм и e oтдaдeнa в cлужeниe нa Бoгa. Кoгaтo прeчиcтaтa Дeвa […]
d0bfd0bed187d0b8d182d0b0d0bcd0b5 d0b2d18ad0b2d0b5d0b4d0b5d0bdd0b8d0b5 d0b1d0bed0b3d0bed180d0bed0b4d0b8d187d0bdd0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.