Министър Ангелов и шефът на „Пирогов“ скочиха на Мангъров пред Борисов

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b8d0bdd0b8d181d182d18ad180 d0b0d0bdd0b3d0b5d0bbd0bed0b2 d0b8 d188d0b5d184d18ad182 d0bdd0b0 d0bfd0b8d180d0bed0b3d0bed0b2 d181d0ba

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, директорът на "Пирогов" и инфекционистът доц. Атанас Мангъров се скараха пред премиера Бойко Борисов относно карантината у нас.

"Считам, че трябва да се намери начин за разтоварване на болниците. Ако вкараме всички заразени с коронавирус в болници, няма да ни стигнат местата. Важно е да включим и доболничната помощ", каза доц. Атанас Мангъров в началото на заседанието на Министерски съвет.

В този момент доц. Мангъров бе прекъснат от премиера Борисов, който обясни, че той вече е отпуснал 5 млн. лв. за личните лекари, които да помагат в борбата с коронавируса.

"Личните лекари да спрат с телефонната медицина, а да се захванат с процедурите. Те в крайна сметка са хората, които да преценяват кой пациент да влезе в болница. Личните лекари да си влязат в ролята и да станат истински лекари, а не да се крият", каза още инфекционистът.

Трябва да се разхлабят карантинните мерки. Хората с положителни тестове биват карантинирани заедно с всичките си близки. Какъв е смисълът, след като е бил заразен няколко дни преди това и е обикалял сред хората? Какъв е смисълът от строгите карантинни мерки, попита още Мангъров.

"Трима некарантинирани положителни хора заразяват 455 души в рамките на седмица. Това ще е изключително тежко за здравната система. Нека карантината се спазва, а хората да обявяват контактните си лица", категоричен бе шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Нека положителните да не чакат РЗИ, а сами веднага се карантинират – да не заразяват близките си и така да натоварват здравната система", призова проф. Балтов.

"Никога не съм си позволявал лично мнение или впечатление да дава резултат в науката. В медицината има доказателства и трябва да стъпваме върху тях. Най-ниското ниво е личното мнение, следващото е медицина спрямо факти в миналото, после фактите от настоящето, а най-сигурни са метаанализите и големите перспективни проучвания. Всички тези проучвания, с изключението на мнението на един човек, са истината. Проучване в 131 държави показва, че когато има положителен човек, то той трябва да бъде изолиран. Един положителен трябва да бъде карантиниран, за да се прекрати пътят на разпространение на инфекцията. Крайно време е лекарите, които не са епидемиолози, да спрат да говорят за епидемиология. Науката казва това – няма значение какво мисли един човек", обърна се здравният министър към доц.Мангъров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лекар: Ако ситуацията се запази още 2 месеца, няма да има кой да се грижи за болните

0 (0) Цялото ни здравеопазване е поставено в неприятно положение. Всички медицински работници сме поставени в стрес и непрестанен наплив от пациенти. Близо 40% от леглата в нашата болница са заети с пациенти с COVID-19. Лекарите и сестрите изнемогват. Ако тази ситуация продължи още 2 месеца, буквално няма да има […]
d0bbd0b5d0bad0b0d180 d0b0d0bad0be d181d0b8d182d183d0b0d186d0b8d18fd182d0b0 d181d0b5 d0b7d0b0d0bfd0b0d0b7d0b8 d0bed189d0b5 2 d0bcd0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.