Министър Комитова започва проверки и на тол-системата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
5
(1)

d0bcd0b8d0bdd0b8d181d182d18ad180 d0bad0bed0bcd0b8d182d0bed0b2d0b0 d0b7d0b0d0bfd0bed187d0b2d0b0 d0bfd180d0bed0b2d0b5d180d0bad0b8 d0b8

Прoвeркa нa eфeктивнocттa нa въведената през март 2020 г. тoл cиcтeмa започва служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

"В тол системата cмe инвecтирaли oкoлo 300 млн. лв., имaмe eднa гoдинa дeйнocт, a нe cмe нaяcнo кaквa е възврaщaeмocтта, зa кoлкo гoдини щe ce изплaти, имa ли нуждa oт рaзширявaнe нa мрeжaтa, имa ли нуждa oт oщe cрeдcтвa", коментира Комитова пред телевизия "Евроком". Тя посочи, че вce oщe тoл cиcтeмaтa нe мoжe дa гeнeрирa тaкcитe, кoитo би трябвaлo дa пoeмe oт тежкотоварните трaнcпoртни cрeдcтвa, a дeлът нa приходите от винетки, които се плащат от леките автомобили, остава много гoлям.

Въвеждането на "печатницата за пари", както Бойко Борисов бе нарекъл тол системата, бе отлагано на два пъти, докато накрая тръгна през март 2020 г. Идеята е от движещите се по пътищата камиони и автобуси (особено транзитно преминаващите) да се събират много по-високи пътни такси, вместо плащаните преди това винетки, и така да се събират повече средства за поддържане на пътищата и строителството на нови. За целта бе въведено отчитане и таксуване на тежкотоварните превозни средства според изминатите километри.

Държавата обаче предостави на външни фирми срещу заплащане отчитането и събирането на пътните такси, а също така и самото обслужване на Националната тол система за първите пет години.

През първата година на действие на тол системата събраните от тежкотоварните превозни средства пътни такси се оказаха едва 103 млн. лв. при очаквани и разчетени в бюджета 450 млн. лв. От АПИ обясниха този срив с ковид-пандемията, която създаде икономически проблеми и ограничения на пътуванията.

В края на миналата година по настояване на БСП парламентът гласува Сметната палата да направи одит на всички договори, които Агенция "Пътна инфраструктура" е сключила за изграждането, обслужването и събирането на такси в рамките на Националната тол система.

Повод за искането на проверка от Сметната палата бе сключеният анекс към договора с австрийския консорциум "Капш", изградил тол системата, да извършва и нейното обслужване през първите пет година срещу сумата от 141 млн. лв. – по 28 млн. лв. на година. Първоначалната идея бе тази дейност да се извършва от МРРБ и АПИ. Тогавашният министър на регионалното развитие Петя Аврамова даде нелепото обяснение, че управлението на Националната тол система се оказало прекалено сложна задача, с която държавата не може да се справи сама.

Министър Комитова е възложила на дирекция "Вътрешен одит" в МРРБ да извърши проверка и на дейностите по контрола на изпълнението на проектите по Оперативна програма "Региони в растеж".

Целта е да се установи какво е наложило наемането на външни фирми за извършване на проверки на място при бенефициентите, при положение, че в Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие", която трябва да осъществява контрола по изпълнението на проектите, има 67 експерти (31 в София и още 36 в регионалните звена на дирекцията).

Проверката трябва да установи също какъв е общият размер на разходите за използване на услугите на външните фирми, за да се прецени целесъобразността на тяхното наемане, посочи МРРБ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България не обича, но изнасилва децата си....

5 (1) Може би ще се роди българският Виктор Юго, за да разкаже за момиченцето от тазсутрешните новини. Ще опише така ужасната смърт на една седемгодишна българска Козет, изнасилена и убита в къща на края на Самоковско село, че ще ни се прииска да променим света допуснал това сега, веднага! […]
d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0bdd0b5 d0bed0b1d0b8d187d0b0 d0bdd0be d0b8d0b7d0bdd0b0d181d0b8d0bbd0b2d0b0 d0b4d0b5d186d0b0d182d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.