Моловете с искания към Борисов и Ангелов

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0bed0bbd0bed0b2d0b5d182d0b5 d181 d0b8d181d0bad0b0d0bdd0b8d18f d0bad18ad0bc d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2 d0b8 d0b0d0bdd0b3d0b5d0bb

Ограничението на дейността на голяма част от търговците на дребно, които оперират в търговските центрове, е напълно непропорционално и необосновано. Това се чете в позиция на Българска асоциация на ритейл центровете (сдружение на търговските центрове в България), изпратена до Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов и министрите на здравеопазването и икономиката.

"Със съжаление отбелязваме, че нашето писмо от дата 23.11.2020 г. и негативните ефекти върху нашата дейност не са взети предвид при одобряване на новите мерки. Разочаровани сме също, че новите ограничения не са съпътствани с никакви икономически мерки, които ще подпомогнат бизнеса", пишат в позицията от търговските центрове.

"Задаваме си логичния въпрос по какъв начин търговският център представлява по-рисково място от големите търговски монобранд магазини, които оперират самостоятелно извън територията на търговските центрове. Факт е, че предвид голямата квадратура на тези обекти те също биха могли да бъдат средище, което концентрира голям брой хора по едно и също време.

С оглед на това, че всички големи хипермаркети в страната продължават да функционират, следва единственият възможен извод, че правителството счита, че те успяват да установят противоепидемични мерки съгласно изискванията на компетентните органи, успяват да контролират изпълнението им и получават доверието на правителството. Търговските центрове прилагат като минимум мерките, осигурени от хипермарките. Това означава, че нашата дейност не носи по-голям риск и гарантира в същата степен здравето на посетителите", се чете още в позицията.

От Българска асоциация на ритейл центровете отбелязват, че в рамките на последните месеци всички търговски центрове са били обект на десетки проверки от РЗИ и другите компетентни мерки по прилагане на противоепидемиологичните мерки. "В рамките на тези проверки ние винаги сме оказвали пълно съдействие. Трябва да се има предвид, че нито една от тези проверки не установи съществени нарушения от страна на търговските центрове", пишат в своята позиция търговските центрове.

Според тях спазването на мерките в малките квартални магазини е на ниво много по-ниско от това, което се осигурява в търговските центрове.

"За пореден път посочваме, че ние сме имплементирали в ежедневната си работа редица иновации, които гарантират обезпечаване на сигурността на посетителите ни – редовна дезинфекция на всички контактни повърхности, информационни табели, контролиран достъп до търговските центрове, осигурен от професионални охранители. На фона на всички усилия, които полагаме, новообявените мерки изглеждат абсурдни", смятат още търговците и продължават:

"Не на последно място, следва да се отбележи, че търговските центрове са едни от най-големите данъкоплатци и осигуряват хиляди работни места. С оглед на това, считаме, че беше редно преди да се одобрят подобни мерки да се иницират дискусии със заинтересованите лица и да се обсъдят с тях последиците, както и възможните варианти за намаляване на негативните ефекти. За съжаление всичките ни опити за срещи и комуникация с Вас до този момент не бяха взети предвид".

В писмото от търговските центрове изразяват надежда за промяна на мерките, свързани с работата на търговските центрове.

"В случай че все пак мерките обявени тази сутрин бъдат приложени на практика, считаме, че е необходимо незабавно да се обявят конкретни мерки за икономическа подкрепа, които ще бъдат на разположение на търговските центрове. Като минимум тези мерки следва да включват:

1. Директно поемане от държавата на част (определен процент) от наемите и разходите, дължими от наемателите на наемодателите за периода на затваряне.

2. Данъчни облекчения под формата на намаляване на корпоративен данък.

3. Временно освобождаване (за периода на действие на мерките) на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти и таксата за битови отпадъци за 2020 г.

4. Подходящо уреждане на въпроса с дължимия ДДС за времето на действие на мерките".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Огромна промяна в плащанията на глобите на КАТ

0 (0) Хората ще плащат първо най-старите глоби на КАТ, които са предадени за събиране от НАП. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които предстои да бъдат гласувани от парламента на второ четене, пише Труд бг. Вчера изтече срокът за внасяне на предложения от депутати между първо и второ […]
d0bed0b3d180d0bed0bcd0bdd0b0 d0bfd180d0bed0bcd18fd0bdd0b0 d0b2 d0bfd0bbd0b0d189d0b0d0bdd0b8d18fd182d0b0 d0bdd0b0 d0b3d0bbd0bed0b1d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.