МРРБ: С промени в ЗУТ ще се намали корупцията

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd180d180d0b1 d181 d0bfd180d0bed0bcd0b5d0bdd0b8 d0b2 d0b7d183d182 d189d0b5 d181d0b5 d0bdd0b0d0bcd0b0d0bbd0b8 d0bad0bed180d183d0bf

С подготвяни от МРРБ промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще се намали драстично корупцията и ще се повиши качеството на строителството. Това обяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Бавните процедури за издаване на разрешения за строеж са причината да изгоним чуждестранните инвеститори. Дългото време, което отнемат, създава условия за корупционни практики, заяви министър Комитова. Затова се подготвят промени там, където е необходимо, за да може тези срокове да бъдат съкратени. Това ще облекчи инвеститорите, гражданите и администрацията, допълни тя.

Предвид краткото време на служебното правителство сме си поставили ясни и прости задачи. Нямаме възможност за изменение на цялата нормативна уредба, свързана с инвестиционния процес. Обсъдихме идеите ни с браншовите организации и стигнахме до няколко важни промени в закони и наредби, каза министър Комитова.

Неприложената регулация доведе до строителна забрана в цялата страна, коментира министърът. Според приетия със санкция на Народното събрание през февруари т.г. член 148 в ЗУТ, на терени, където не е приложена регулация, не може да се строи. Приетата от предишните управляващи промяна в ЗУТ беше обжалвана от омбудсмана Диана Ковачева и по казуса има становища на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, че тя е противоконституционна. Ще променим този член така, че всички да са доволни, каза арх. Комитова.

Поправката създава проблем не само за София, а и за най-малкия имот в най-малкото село. Трябва законодателна промяна за уреждане на казуса. Искаме да помогнем на общините, затова предлагаме връщане на уличната тегоба, за да могат те да придобиват части от имоти за изграждане на необходимата улична мрежа и техническа инфраструктура. В момента инвеститори и собственици на имоти плащат двойно за едно и също нещо, подчерта заместник-министър Иван Шишков.

Казусът „Артекс“ е емблематичен случай. Инвеститорите на най-големите сгради не знаят докога важат разрешенията им за строеж, издадени преди тази поправка. Имаме волята да предложим промени на следващото Народно събрание, за да облекчим всички в България, каза още регионалният заместник-министър.

Не искаме да остава впечатлението, че се опитваме да решим случая „Артекс“. Това трябва да направи съдът в конкретния случай. Валидността на разрешенията за строеж досега беше обвързана с датата на откриването на строителната площадка. С промените в ЗУТ се опитваме да регламентираме сроковете от момента на издаването на разрешението на строеж, обясни началникът на ДНСК Влади Калинов.

Министър Комитова припомни инцидента, при който дете загина заради оголен електрически кабел на столичния бул. „Гешов“, захранващ поставени на тротоара павилиони. Опитваме се да намерим решение, така че това да не се случва отново.

Временно прекарване на подземни комуникации ще може да има само при спазването на строги изисквания, включително за достъпността на средата, уточни началникът на ДНСК.

ДНСК няма правомощия да проверява строителни книжа и разрешения за поставяне на преместваеми обекти, какъвто е случаят на „Смокиня“. Затова не може да издава заповеди за премахване на такива. Предлагаме дирекцията да може да ги проверява и да издава заповеди за премахване на незаконосъобразните, каза още арх. Калинов.

Инженерингът трябва да отпадне за всички строежи в България, в които има и един лев от държавните средства. Това е необходимо, за да се подобри качеството на строежите, да се намали цената и да се намали корупцията, заяви министър Комитова. Тя обясни, че за целта се подготвят необходимите промени в Закона за обществените поръчки, според които за реализацията на един обект ще се провеждат отделни обществени поръчки за избор на проектант, надзор и строител. Тогава няма как да се надписва сметката, а ще има реално състезание за цена, качество и срокове, категорична бе арх. Комитова.

Отменихме изискването за задължително съставяне на технически паспорти за всички сгради до 2024 г., напомни министър Комитова. Този документ представя моментното им състояние, конструкцията и инсталациите на сградите. Според нас такъв трябва да се съставя само при извършване на реконструкция или ремонт. Затова отменихме това задължение за гражданите, като им спестихме по 1000 лева на семейство, обясни тя.

Работим по нови текстове на наредбата за достъпна среда, която предвиждаше всички апартаменти в жилищните блокове да отговарят на изискванията за хора със затруднено придвижване. За една година старата наредба е отменена. Смятаме, че има резон в една по-голяма сграда да има само едно такова жилище.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Трета голяма строителна компания пред фалит

0 (0) Една от най-големите строителни компании в Китай – Modern Land China, е сред последните големи фирми в сектора, които не може да си обслужва дълговете, след Evergrande. Компанията не е платила главницата и лихвите по заем в размер на 250 млн. USD. Ръководството се надява в най-скоро време […]
d182d180d0b5d182d0b0 d0b3d0bed0bbd18fd0bcd0b0 d181d182d180d0bed0b8d182d0b5d0bbd0bdd0b0 d0bad0bed0bcd0bfd0b0d0bdd0b8d18f d0bfd180d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.