Николай Василев: Не прехвърляйте парите си в НОИ

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b8d0bad0bed0bbd0b0d0b9 d0b2d0b0d181d0b8d0bbd0b5d0b2 d0bdd0b5 d0bfd180d0b5d185d0b2d18ad180d0bbd18fd0b9d182d0b5 d0bfd0b0d180d0b8

''Като общество трябва изцяло да забравим за национализацията на втория пенсионен стълб. Категорично против съм прехвърлянето на партиди в НОИ''. Това заяви бившият икономически министър, Никоалй Василев, по време на конференция на тема „Предизвикателствата пред пенсионната система в България. Засилване на ролята на втория и третия стълб", организирана от Асоциацията на CFA – сертифицираните финансови аналитици.

„Моята препоръка е ролята на втория и третия стълб дори да се засилва. За целта вноските от 5% сега трябва да се повишават до 10% през следващите години. Така човек ще получава двойно по-голяма пенсия“, посочи Василев. Той припомни, че когато са стартирани вторият и третият стълб, като добри примери в региона са давани Полша, Казахстан и донякъде Унгария. В момента обаче в тези страни има редица проблеми, като част от тях са започнали след национализация на втория стълб'', поясни Василев.

„В момента България е един от най-добрите примери. За голямо съжаление, Унгария и Полша, които бяха за пример, национализираха по различни начини десетки милиарди евро, които реално бяха парите на осигурените лица. Средствата не само изчезнаха в тамошното НОИ, но дълговете и бюджетните дефицити на държавите се увеличиха. Т.е. парите просто бяха изядени. Ако в България някой опита да направи нещо подобно, това означава натрупаните 17 млрд. лв. да бъдат изядени текущо. След това всичко се занулява. Така че категорично трябва да пресечем всякакви подобно желания, защото в момента се подстрекава това да се прави доброволно“, заяви бившият икономически министър.

Според него частните пенсионни фондове имат много повече предимства в сравнение с НОИ, където има огромен дефицит. Сред тях са положителната доходност, както и личните партиди, които се наследяват. „Ако младите имаха право на избор, то те щяха да изберат да се осигуряват изцяло в частните пенсионни фондове. Много важно е да се знае, че парите се увеличават всяка следваща година. Освен това натрупаната сума се наследява при смърт на осигуреното лице, докато в НОИ няма лична партида и роднините не вземат нищо“, обясни той. За пример той даде Япония, където няма държавна пенсия. Хората спестяват цял живот чрез пенсионни системи, банкови сметки, инвестиционни фондове и други начини. Благодарение на това средният влог наближава около 2 млн. долара на човек.

Бившият икономически министър коментира и критиките към пенсионните фондове. По думите му те са изключително несправедливи, а в подобни анализи се използват грешни методологии и манипулирани данни. „Въпреки всякакви твърдения, пенсионните фондове бият инфлацията. За 18 години тя е около 77%, а доходността на универсалните пенсионни фондове е над 100%. На доброволните фондове дори е над 110%. Доходността е прилична и тя е по-висока от инфлацията“, категоричен бе Николай Василев. Според него има няколко сериозни грешки в изчисленията на противниците на частното осигуряване. Първо – методиката, според която се сравняват доходността на 100 лв., инвестирани преди 20 години, с ръста на инфлацията. Това е грешно, защото сумите, които са управлявали фондовете преди 20 години, са били изключително малки и не могат да се сравняват със сумите от 2019 г.

„Цялата методология на критиците е изключително грешна. Второ, сравняват българските фондове с инфлацията в България, германските фондове с инфлацията в Германия. Това е несправедливо сравнение. Освен това критиците не са посочили в какви валути сравняват. Може би използват произволно избрани валути. Освен това цифрите им са откровено грешни“, заяви още бившият министър на икономиката. Той отправи и съвет към пенсионните фондове – да положат повече усилия за информиране на обществото относно дейността и ползата на техните услуги.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Осъдиха анестезиолог от МБАЛ-Разлог, причинил смърт заради немарливост

0 (0) Окръжната прокуратура в Благоевград е постигнала осъдителна присъда по водено наказателно производство срещу лекар, обвинен за немарливо изпълнение на дейност при упражняване на медицинска професия, с което причинил смъртта на пациент. Подсъдимият К.Т. работел като лекар-анестезиолог в „Хирургично отделение“ в МБАЛ Разлог. На 06.04.2011 г. той изпълнявал задълженията […]
d0bed181d18ad0b4d0b8d185d0b0 d0b0d0bdd0b5d181d182d0b5d0b7d0b8d0bed0bbd0bed0b3 d0bed182 d0bcd0b1d0b0d0bb d180d0b0d0b7d0bbd0bed0b3 d0bf

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.