Нинова: За първи път от 1970 г. се актуализират условията на труд за работниците в черната и цветната металургия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b8d0bdd0bed0b2d0b0 d0b7d0b0 d0bfd18ad180d0b2d0b8 d0bfd18ad182 d0bed182 1970 d0b3 d181d0b5 d0b0d0bad182d183d0b0d0bbd0b8d0b7d0b8d180

Вицепремиерът Нинова и министър Гьоков заедно с екипите си в Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на труда и социалната политика подписаха наредба за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд в черната и цветна металургия. Това се прави за първи път от 1970 г.

Към момента на стартиране на процедурата в производството на основни метали (без леене на метали), броят на заетите лица е около 10 000 души. Произведената от тях продукция възлиза на 10 млрд. лв., което представлява 12% от общата промишлена продукция в страната.

Металургичните производства имат специфични характеристики (температурен режим, непрекъсваемост на процесите, работа с опасни вещества, химикали и др.), което наложи да има добре разработени и ясно дефинирани правила за безопасност и здраве при работа. „Нашата цел е да защитим живота и здравето на хората, работещи в металургията, да им подсигурим добри условия за труд и да направим привлекателна тази професия за младите хора“, заяви министър Нинова.

Мерките са разбити подробно и детайлно във всеки сектор от индустрията. А част от общите мерки за здравословни и безопасни условия са:

– Работещите са длъжни да ползват предоставните им от работодателя лични предпазни средства и специално работно облекло, като топлозащитни работни облекла, ударнозащитни обувки с топлоустойчиви подметки, предпазна каска, антифони, предпазни очила и защитни ръкавици.

– Подходящ микроклимат на работната среда – температура, относителна влажност, осветеност и вентилация, наличие на авариен душ за очи и тяло, сухи и почистени помещения.

– До работното място да се допускат само работещи, квалифицирани за конкретната дейност и запознати с устройството и правилата за безопасна работа.

– Работните помещения да са оборудвани със звукови и светлинни сигнали и знаци като: „Внимание! Движещи се части“, „Не включвай! Работят хора!“, да се осигури свободен безопасен път за евакуация.

– Да не се допускат движението на външни лица.

– Да не се допуска премахването на предпазните съоръжения.

– Да се извършат и да се документират периодични проверки на изправността на конкретните инсталации.

– Работещите се задължават да пазят ефективно, както себе си така и околните от евентуални трудови злополуки.

– Работещите трябва да са информирани за всички възможни източници на опасност: поражения от електрически ток, силен шум, вибрации, изгаряне с течен метал, силни електромагнитни полета, радиоактивно излъчване, контузии от спъване, падане, удар, срязване, изгаряне, запалване , взрив, пожар и др.

– Намаляване опасностите от професионални заболявания, предизвикани от работата при неблагоприятен климат.

– Намаляване на трудовия травматизъм, професионални заболявания и загуба на работни дни.

– Повишаване привлекателността на труда в металургията.

Очакваните резултати от приемането на Наредбата са да се подобрят условията на труд в индустрията, да се осигури превенция на риска от заболявания, което ще доведе до повишаване привлекателността на заетост в този сектор.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта на деня: Веган шоколадов мус

0 (0) Необходими продукти: Консерва от 400 мл кокосово мляко 200-250 г шоколад с поне 70% какао 2 с.л. кокосово масло 2 с.л. кленов сироп или мед Начин на приготвяне: Сложете в малка тенджера кокосовото мляко с кокосовото масло, с меда/кленовия сироп. Оставете съставките да заврат на слаб огън за […]
d180d0b5d186d0b5d0bfd182d0b0 d0bdd0b0 d0b4d0b5d0bdd18f d0b2d0b5d0b3d0b0d0bd d188d0bed0bad0bed0bbd0b0d0b4d0bed0b2 d0bcd183d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.