Новите 240: Всеки десети депутат е около 30 г.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0bed0b2d0b8d182d0b5 240 d0b2d181d0b5d0bad0b8 d0b4d0b5d181d0b5d182d0b8 d0b4d0b5d0bfd183d182d0b0d182 d0b5 d0bed0bad0bed0bbd0be 30 d0b3

Оказва се, че всеки десети депутат в новото Народно събрание е около 30-годишен. Така по всичко личи, че 47-мият парламент се очертава като най-младия досега, обобщава "Нова телевизия".

Най-младият депутат е 23-годишен, а повечето народни избраници ще прекрачат прага на Народното събрание за първи път. Те нямат и сериозен политически опит зад гърба си. Една не малка част идват от IT сферата, сред тях има специалисти по криптовалути. Други са юристи, икономист. Зад депутатските банки сядат още пилот, ултрамаратонец, шахматист и рапарът Ицо Хазарта.

От администрацията на НС заявиха, че са готови за посрещането на депутатите. Това, което се очаква сега, е президентът да издаде указ, с който да насрочи първия работен ден на депутатите.

За трети път в рамките на 6 месеца новите 240 ще трябва да прекрачат прага на Народното събрание. За по-голямата част от това е напълно ново начинание.

„Случвало се е да насочваме депутати към коя част на сградата да се придвижат, за да отидат до зала „Изток”, зала „Запад”. Но това са неща, в които в рамките на 1-2 дни се оправят”, обясни Теодора Димитрова.

Сградата беше пребоядисана още през юли, кулоарите освежени, а повече от 300 изгорели крушки – сменени. Така това, което остава, е народните представители да заемат местата си в пленарната зала и стаите. Като най-голяма политическа сила в новия парламент, най-вероятно депутатите от „Продължаваме Промяната”, ще се настанят в стаята, която до скоро се заемаха тези от ГЕРБ. До дни и табелите ще се подменят .

В първия си ден всеки депутат ще получи папка с конституцията и временна карта за гласуване. Те ще се гласуват с тях, докато бъдат свалени биометричните данни, с които системата за гласуване работи. А с всяко натискане на бутона, ще зависят бъдещите политики на страната. Затова и президентът обеща да свика парламента до дни.

„ Пред новите депутати стоят две важни задачи – съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавен бюджет”, посочи президентът Румен Радев.

Ще успеят ли депутатите да одобрят бюджета за по-малко от месец ? Историята помни и подобни варианти, казват експерти.

„Опитът показва, че той може да бъде извървян за малко над месец. Така че не е невъзможно, ако се забърза свикването на новото Народно събрание, да имаме приет бюджет до 31 декември. Но това е доста на ръба”, обясни икономистът Лъчезар Богданов.

За да се гласува, обаче първо трябва да се внесе проект от Министерския съвет. Такъв все още няма. Възможен е и друг сценарий – държавата да започне годината със стария бюджет.

„С други думи януари 2022 г., трябва да харчим, колкото януари 2021. На практика не може да се предприемат някакви нови по-съществени нови политики – в социална сфера, инвестиции, големи промени не могат да се правят”, каза още Богданов.

Законът за публичните финанси поставя и ограничения. Старият бюджет може да се прилага не повече от три месеца.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Демократична България: Частни фирми да дават електронни лични карти

0 (0) Частни фирми да се включат в издаването на електронните идентификации в България, а те да са интегрирани в личните карти. Това предложение за приоритет на бъдещо управление направиха от "Демократична България" (ДБ) в началото на преговорите с "Продължаваме промяната", ИТН и БСП да съставяне на общо правителство. Дискусията […]
d0b4d0b5d0bcd0bed0bad180d0b0d182d0b8d187d0bdd0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d187d0b0d181d182d0bdd0b8 d184d0b8d180d0bcd0b8 d0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.