Няма да отменят плоския данък, както предложи БСП

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd18fd0bcd0b0 d0b4d0b0 d0bed182d0bcd0b5d0bdd18fd182 d0bfd0bbd0bed181d0bad0b8d18f d0b4d0b0d0bdd18ad0ba d0bad0b0d0bad182d0be d0bfd180

Парламентът отхвърли предложенията на "БСП за България" за отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обоснова предложените текстове с необходимостта от преодоляване на неравенството в доходите у нас.

В пандемия България произвежда по 24 милионери на месец, изчисли Нинова. Тя цитира доклад на БНБ от миналата седмица, който, по думите ѝ, показва как се отразява кризата на неравенството, доходите и бедността в България.

"БНБ казва, че от март насам, откогато започна пандемията, са се появили 146 сметки в банките с над 1 млн. лева, т.е. изводът е, че в пандемия България произвежда 24 милионери на месец", коментира Нинова. В същото време през 2008 г. те са били 98, през 2019 г. са били 900, а сега – 1070 до септември, цитира тя. Лидерът на БСП отбеляза, че най-малките влогове до 1000 лева намаляват трайно, а средните до 5000 лева намаляват плавно, но постоянно. По думите ѝ, обяснението на банкерите и икономистите е, че заради намаляващите доходи хората си помагат със спестени пари.

Освен въвеждане на прогресивно подоходно облагане, от БСП предлагаха освобождаване на младите работещи хора до 26 години от данък върху доходите, както и работещите семейства да имат по 500 лева необлагаем минимум за всяко дете.

"Това, което предлагаме, ще струва 1,7 млрд. лева на държавата. Знаете ли колко средно годишно харчи еднолично от прозореца на джипа Бойко Борисов? Между 2 и 3 млрд. годишно извън бюджета, без цел, без приоритети, единствено за политически дивиденти за лично оцеляване", коментира Нинова.

Лало Кирилов, наскоро напуснал групата на левицата, коментира, че предложението на БСП не предвижда необлагаем минимум и че няма нищо общо с подоходно облагане, а на практика се въвежда данъчна преференция.

Лидерът на социалистите го репликира, че биха приели подобна критика, ако идва от политическите им опоненти от ГЕРБ, но не и от хора, които миналата година по това време са си сложили подписа под такива предложения.

Лало Кирилов възрази, че и миналата, и по-миналата година като член на ПГ на "БСП за България" не е подписвал това предложение.

Румен Гечев /"БСП за България"/ отбеляза, че данъкът за доходи до 3900 лева месечно си остава 10 процента, от 6 000 до 9 000 лева е 20 процента, а над 9 000 лева е 25 процента. Ние предлагаме схема на облагане и структура, която напълно отговаря на европейските подходи, коментира той.

ГЕРБ е политическата партия, която е обещала, гарантирала, че няма да вдигне данъците на българските граждани, заяви Александър Иванов /ГЕРБ/. Вие колкото искате можете да прелагате да вдигаме данъците на гражданите и на бизнеса, но ние няма да го направим, каза той.

В отговор Румен Гечев коментира, че или ще расте дългът, или ще накараме много богатите българи да плащат толкова, колкото богатите немци, финландци и шведи.

С приета на второ четене промяна в Закона за данък върху добавената стойност, депутатите въведоха нов вид облекчение в Закона за данъците върху доходите на физическите лица при ползване на услуги за ремонтни дейности. Целта на данъчното облекчение е физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища, да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията, в общ размер до две хиляди лева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дариткова: Не е моментът да говорим за реформи

0 (0) Сега не е моментът да говорим за реформи, можем да се връщаме назад и да говорим за много неизпълнени неща, но, ако имахме здравна информационна система, щяхме да избегнем много от проблемите. Това призна в студиото на „Лице в лице“ по бТВ председателят на ПГ на ГЕРБ и […]
d0b4d0b0d180d0b8d182d0bad0bed0b2d0b0 d0bdd0b5 d0b5 d0bcd0bed0bcd0b5d0bdd182d18ad182 d0b4d0b0 d0b3d0bed0b2d0bed180d0b8d0bc d0b7d0b0 d180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.