Няма да разширяват „Синя зона“ в София

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd18fd0bcd0b0 d0b4d0b0 d180d0b0d0b7d188d0b8d180d18fd0b2d0b0d182 d181d0b8d0bdd18f d0b7d0bed0bdd0b0 d0b2 d181d0bed184d0b8d18f

Управляващите в София се отказват от декларираните по-рано през годината планове за сериозна реорганизация на обхвата и работното време на зоните за платено паркиране в центъра на града. ГЕРБ няма да внесат повторно предложенията си за разширение на синята зона и за присъединяване на нови булеварди и улици към нея, предаде вестник "Сега".

Отпада и проектът синя зона да има и в неделя, а през работните дни времетраенето ѝ да се удължи до 20.30 ч., вместо до 19.30 ч., както е сега. Зелена зона пък няма да има в събота, каквито бяха първоначалните анонси. Това стана ясно по време на заседанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Тя одобри доклад на ГЕРБ за промени в Наредбата за организацията на движението в Столична община.

От името на вносителите зам. шефът на комисията Зафир Зарков от ГЕРБ поясни, че причината за оттеглянето на предложенията е "сериозната пандемична обстановка не само в нашата страна, а и навсякъде по света, както и по-сериозните затруднения за обществото в най-различни аспекти".

Въпреки че на практика от доклада отпадат голяма част от нововъведенията, касаещи гражданите, Зарков добави, че столичани могат да са доволни от новия вариант.

"В останалата си част в проекта остават всички положителни промени като дигитализацията на талона за локално платено паркиране, като изискването за годишен преглед, за да може само коли в експлоатация да получават такъв стикер и т.н. Наредбата за организацията на движението е един от най-динамичните документи. Продължава да се работи в тази посока", коментира Зарков.

Така синята зона в София ще продължи да обхваща пространството, оградено от бул. "Христо Ботев", "Тодор Александров", "Княз Ал. Дондуков", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев". Първоначалният вариант на промените на ГЕРБ предвиждаше тя да се разшири в зоната между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Пенчо Славейков", Ген. Тотлебен", "Ген Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница", бул "Ген. Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев". В момента в работни дни синята и зелената зона функционират от 08.30 ч. до 19.30 ч. В събота синята зона е между 10 и 18 ч., докато през уикенда зелена зона няма. Така ще продължи да е и занапред.

Обхватът на зелената зона все пак ще се промени и към нея се очаква да се присъединят нови части от ж.к. "Яворов" и от ж.к. "Иван Вазов". Предложенията на управляващите в СОС предвиждат още електронни винетни стикери за паркиране в центъра да заменят сегашните лепенки по стъклата на автомобилите. Е-винетките ще могат да се купуват онлайн, без на ползвателите им да се налага да посещават офис на Центъра за градска мобилност.

Целта на плана на ГЕРБ, който няма да се състои, бе да се освободят повече места за паркиране за живеещите в обхвата на зоните и да се намалят колите, които ползват зоните за временно паркиране. Според анализите на общинските съветници в момента синята зона е почти напълно заета, а живеещите в обхвата ѝ се оплакват, че заради прииждащите коли от други части на столицата и извън София не могат да намерят място за спиране вечер след 19 ч., както и в почивните дни. Непосредствено преди гласуването на доклада през юли обаче вносителите го изтеглиха. Предложения за разширяване на синята зона бяха правени и в предишния мандат на СОС, но и тогава не се стигна до тяхното гласуване.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Koenigsegg не признава рекорда на Tuatara

0 (0) От Koenigsegg продължават да смятат своята Agera RS за най-бързия сериен автомобил в света, става ясно от официалния профил на шведския производител във Facebook. „Трета година поред празнуваме титлата“, гласи публикацията, в която новият рекорд на SSC Tuatara изобщо не се споменава. https://www.facebook.com/KoenigseggAutomotiveAB/posts/3714192935305268 https://www.facebook.com/KoenigseggAutomotiveAB/“ През 2017 г. Koenigsegg […]
koenigsegg d0bdd0b5 d0bfd180d0b8d0b7d0bdd0b0d0b2d0b0 d180d0b5d0bad0bed180d0b4d0b0 d0bdd0b0 tuatara

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.