Облекчават реда за помощ за родители на деца в онлайн обучение

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bed0b1d0bbd0b5d0bad187d0b0d0b2d0b0d182 d180d0b5d0b4d0b0 d0b7d0b0 d0bfd0bed0bcd0bed189 d0b7d0b0 d180d0bed0b4d0b8d182d0b5d0bbd0b8 d0bd

Предвид преминаването на голям брой ученици към дистанционно обучение родителите на деца до 14 години отново имат право да получат месечна целева помощ, ако нямат възможност да работят дистанционно, да ползват платен отпуск и ако не получават парично обезщетение за временна неработоспособност.

За родителите, които през миналата учебна година са подавали заявление в дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) и са получавали такава подкрепа, кандидатстването ще става с по-малко документи до края на 2021 г. В случай, че не са променяли настоящия си адрес, те не трябва да подават ново заявление в ДСП, а единствено удостоверителни документи от работодателя си за месеца, в който в училището/детското заведение са въведени ограничителните мерки. Срокът за тяхното представяне е до края на месеца, следващ месеца, в който в училището/детското заведение е въведено дистанционно обучение.

При възникнала необходимост през 2022 г. обаче родителите следва да подадат ново заявление – декларация с приложени необходимите документи.

За семейства с едно дете помощта е в размер на една минимална работна заплата – 650 лв., а за тези с две и повече деца – 150 % от месечната минимална работна заплата или 975 лв. Ако дистанционно обучение е въведено за срок над 10 работни дни в месеца, помощта се получава в пълен размер. При ограничения за срок от 6 до 10 работни дни месечно за семейства с едно дете размерът на помощта ще бъде 325 лв., а за семейства с две и повече деца – 487,50 лв. При въведени ограничения до 5 работни дни месечно семейство с едно дете ще получи 162,50 лв., а семейство с две деца – 243,75 лв.

Условие за получаването на тази помощ е средномесечният доход на член от семейството за месеца, за който се претендира, да е по-нисък или равен на 150 % от минималната работна заплата или на 975 лв., което за семейство с едно дете означава общ доход от 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Право на помощта имат също безработни родители, които нямат право на обезщетение за безработица или размерът на обезщетението им е по-нисък от 975 лв., както и самоосигуряващи се лица в невъзможност да работят поради противоепидемичните ограничения.

Заявление-декларация се подава в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на родителите. Към него се прилага документ за брутен доход, получен през месеца, в който в училището или детското заведение са въведени ограничения, служебна бележка от работодател, че лицето е в неплатен отпуск, не може да работи дистанционно от вкъщи, не може да ползва платен отпуск и не получава парично обезщетение за временна нетрудоспособност или обезщетение за бременност и раждане. Самоосигуряващите се лица собственоръчно декларират в заявлението, че не могат да упражняват занятието си поради въведените ограничения. ДСП извършва служебна проверка в НАП за декларираните обстоятелства.

Варианти за подаване на заявления-декларации за помощи:

лично, като се прилага лична карта (за справка);

чрез лицензиран пощенски оператор (заявлението-декларация трябва да е в оригинал);

по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване с квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код на НОИ: http://www.egov.bg/;

на електронната поща на съответната ДСП.

Образци на заявления за отпускане на социални помощи са публикувани на електронната страница на АСП, в раздел «Социални помощи», подраздел «Документи», както и в раздел Коронавирус COVID-19, рубрика „Инструкция за ползване на електронни административни услуги в условия на извънредно положение“. В рубриката «Контакти» на интернет страницата на АСП са публикувани електронните адреси на ДСП.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Знаете ли защо задните гуми на някои камиони са във въздуха?

0 (0) Забелязали ли сте, че много камиони с повече от две оси често имат една, колелата на която са повдигнати от земята? Със сигурност всеки е виждал такъв камион поне веднъж. Замисляли ли сте се обаче защо това е така Ситуацията по отношение на камиони с "отлепен" чифт колела […]
d0b7d0bdd0b0d0b5d182d0b5 d0bbd0b8 d0b7d0b0d189d0be d0b7d0b0d0b4d0bdd0b8d182d0b5 d0b3d183d0bcd0b8 d0bdd0b0 d0bdd18fd0bad0bed0b8 d0bad0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.