Огромна промяна в плащанията на глобите на КАТ

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bed0b3d180d0bed0bcd0bdd0b0 d0bfd180d0bed0bcd18fd0bdd0b0 d0b2 d0bfd0bbd0b0d189d0b0d0bdd0b8d18fd182d0b0 d0bdd0b0 d0b3d0bbd0bed0b1d0b8

Хората ще плащат първо най-старите глоби на КАТ, които са предадени за събиране от НАП. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които предстои да бъдат гласувани от парламента на второ четене, пише Труд бг.

Вчера изтече срокът за внасяне на предложения от депутати между първо и второ четене на внесените от Министерски съвет текстове.

В момента преди да започне принудителното събиране на глобите от НАП хората имат право да изберат кое задължение са платят първо, ако нямат възможност да платят всичко наведнъж. Така има риск да изтече давността на най-старите задължения, пише в мотивите на кабинета.

Друга промяна в ДОПК е свързана с продаваните от НАП коли и имоти на длъжници.

След провеждане на търг избраният купувач първо ще трябва да плати данъка за прехвърляне на колата или имота в общината и чак след това ще получи ключовете за новата си придобивка, гласят предложените текстове.

Данъкът за прехвърляне е в размер между 0,1% и 3% от постигнатата цена на търга, а конкретният размер се определя от общинските съвети.

Ще бъдат разписани и по-ясни правила за разваляне от съда на сделки на длъжници към хазната, които разпродават имуществото си на занижени цени, за да не могат от НАП за съберат дължимите налози.

В момента съдът признава за недействителни неизгодни сделки, които са сключени след започване на ревизия на длъжника.

С предложените тестове съдът ще може да разваля и сделки, сключени след подаване на данъчна декларация с посочени в нея задължения към хазната.

Т.е. ако фирма подаде данъчна декларация със 100 хил. лв. задължения към хазната, съ­дът ще може да развели сделка, при която фирмата продава служебен автомобил за 100 лв., за да покаже пред НАП, че няма никакво имущество.

С промените в ДОПК ще бъде разширен и кръгът на държавните институции, които ще имат достъп до данъчните досиета на граждани и фирми.

Достъп до данните на НАП ще имат и директорите на „Главна инспекция по труда“, на Агенцията по заетостта и на Агенцията за социално подпомагане.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Обявиха конкурс за войници

0 (0) Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е обявен конкурс за заемане на 16 войнишки длъжности във военните формирования на Съвместното командване на специалните операции в гарнизон Пловдив. В него могат да участват български граждани, завършили средни или висши училища в страната или в чужбина. Кандидатите трябва […]
d0bed0b1d18fd0b2d0b8d185d0b0 d0bad0bed0bdd0bad183d180d181 d0b7d0b0 d0b2d0bed0b9d0bdd0b8d186d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.