Омбудсманът подкрепи родителите срещу онлайн обучението

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bed0bcd0b1d183d0b4d181d0bcd0b0d0bdd18ad182 d0bfd0bed0b4d0bad180d0b5d0bfd0b8 d180d0bed0b4d0b8d182d0b5d0bbd0b8d182d0b5 d181d180d0b5

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния и образователния министър във връзка с въведените нови противоепидемични мерки на територията на страната и преминаването за трета поредна година на учащи и студенти към онлайн обучение.

Повод за препоръката е голямото обществено недоволство и десетките сигнали до институцията на обществения посредник. В тях гражданите са категорични, че дистанционното обучение ще доведе до образователна криза, защото е показало много дефицити, особено за най-малките – учениците от I до IV клас, съобщават от БНТ.

"Искането на гражданите към институциите, имащи отношение към въвеждането на противоепидемичните мерки, е да се направи всичко възможно учениците от I до IV клас да продължат присъствено обучението си. Те настояват да се въведат безплатни щадящи децата тестове, като например бързите тестове със слюнка, каквато е практиката в някои европейски държави, за да се провери дали са здрави и да продължат в присъствена форма на обучение“, пише омбудсманът на двамата министри.

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че онлайн обучението е пагубно за децата от I и II клас, защото възпрепятства възможността им да усвояват базови умения, а освен това ги лишава от пълноценно общуване с връстниците и учителите.

"Според педагози онлайн обучението е стигнало своя предел и трябва да се направи всичко възможно децата да продължат присъственото си обучение“, подчертава доц. Ковачева.

Тя акцентира още, че родителите са силно разочаровани от спешното разпореждане децата им да преминат в дистанционна форма на обучение, въпреки предложението на министъра на образованието и науката Министерство на здравеопазването да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в общините с висока заболяемост. Това би дало възможност на родителите на малките ученици да разполагат с време, за организиране на грижата за децата си вкъщи по време на онлайн обучението им.

"Като национален омбудсман не мога да не отбележа тревогата си, че все повече данни от изследвания и анализи разкриват тревожна тенденция на разстроена психика сред учениците. Изследователите констатират, че нивата на стрес, тревожност и депресия се увеличават сред училите дистанционно ученици. Изолирането на децата от нормалната учебна среда води до тревожна тенденция на разстроена психика сред тях, до влошаване на емоционалното им и психично състояние. Изследвания сочат, че над 35% от родителите приемат, че психичното здраве на техните деца е влошено, а повече от 90%, че децата им се чувстват раздразнителни, самотни, тревожни и тъжни“, алармира отново общественият защитник.

Другият проблем, на който омбудсманът обръща внимание в препоръката си, са сигналите на студенти, които недоволстват от въвеждането на т.нар. "зелен сертификат“ като условие за присъствено обучение във висшите учебни заведения.

Доц. Диана Ковачева допълва, че и студентите настояват за отсрочка – поне от един месец, за да имат време желаещите от тях да си поставят ваксина, както и да се организират пунктове за ваксинация на територията на университетите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кирил Петков: Високите цени на електроенергията са заради саботаж на системата

0 (0) Голяма част от това, което виждаме при тока и газа, е саботаж на системата. В газопреносната система имаме на 50% по-евтин природен газ от Азербайджан, който имаме възможност да го купуваме. Купуваме едва 20%, а продължаваме да купуваме по-скъп газ от „Газпром“. Това заяви бившият министър на икономиката […]
d0bad0b8d180d0b8d0bb d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0b2d0b8d181d0bed0bad0b8d182d0b5 d186d0b5d0bdd0b8 d0bdd0b0 d0b5d0bbd0b5d0bad182d180d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.