Официално: Не пускаме Северна Македония в ЕС

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bed184d0b8d186d0b8d0b0d0bbd0bdd0be d0bdd0b5 d0bfd183d181d0bad0b0d0bcd0b5 d181d0b5d0b2d0b5d180d0bdd0b0 d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bd

Република България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия. Това обявиха от Министерството на външните работи.

Като аргумент се посочва, че не са налице необходимите гаранции за изпълнение на поставените от България условия.

Към преговорната рамка е предвиден вариант условията на страната ни да бъдат поставени в декларация на Съвета на Европейския съюз, а тя не е правно обвързващ инструмент, посочват от външното министерство.

Искането на страната ни пред европейските институции е нашите условия да бъдат отразени директно в Преговорната рамка. България настоява Република Северна Македония да изпълнява ангажиментите си по Договора за добросъседство и приятелство, не признава македонския език и е против той да бъде вписван като официален език на Европейския съюз.

По-рано тази седмица вицепремиерът Екатерина Захариева обясни, че от македонска страна все още няма нито мерки за спирането на антибългарската кампания, нито действия, които да гарантират, че претенции за национално малцинство у нас няма да получат институционалната подкрепа на Скопие.

Днес премиерът на бившата югорепублика Зоран Заев заяви, че не неговата страна, а България нарушава Договора за добросъседство от 2017 г.

"За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме", пишат от Външно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕС санкционира Лукашенко и сина му

0 (0) Съветът на ЕС добави беларуския президент Александър Лукашенко в списъка на лицата, санкционирани заради репресиите срещу мирните демонстранти, опозиционери и журналисти след президентските избори през август. Санкционирани са общо 15 души. Сред тях е и президентският син и съветник по националната сигурност Виктор Лукашенко. Виктор Лукашенко ЕС: Клетвата […]
d0b5d181 d181d0b0d0bdd0bad186d0b8d0bed0bdd0b8d180d0b0 d0bbd183d0bad0b0d188d0b5d0bdd0bad0be d0b8 d181d0b8d0bdd0b0 d0bcd183

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.