Пеканов: Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но да не чакаме да ни реши проблемите

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0b5d0bad0b0d0bdd0bed0b2 d180d0b5d181d183d180d181d18ad182 d0bed182 d0bfd0bbd0b0d0bdd0b0 d0b7d0b0 d0b2d18ad0b7d181d182d0b0d0bdd0be

Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но не трябва да се очаква да ни реши всички проблеми. Тези 12,9 млрд. лева са една много малка част от държавния бюджет, а те ще бъдат разделени в 6 години". Това заяви пред БНР служебният вицепремиер по евросредствата Атанас Пеканов и уточни, че около 6-7 млрд. лева частни инвестиции ще бъдат активирани по проектите:

"Грантовете са с т.нар. 50% интензитет, т.е. фирмите ще вземат 50% помощ от държавата, за да подпомогнат своите предприятия – да ги дигитализират, да ги направят по-модерни. Но останалите 50% те трябва да ги инвестират. Така имат собствен интерес, за да ги използват за нещо добро".

Той подчерта, че старият План на предишното управление на страната е бил променен и надграден. Според Пеканов зелените приоритети за опазване на околната среда са важни, но е важен и диалогът за социалните рискове:

"По Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на енергетиката се изграждат нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. Отделно имаме средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лева, което ще отидат само във въглищните региони – Перник, Стара Загора и Кюстендил – за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за справедлив преход и това ново държавно предприятие, което ще се създаде, което ще поема хора, съкратени във въглищните региони, за да работят по рекултивация". "Ние смятаме, че ЕК трябва да прояви гъвкавост по отношение на затварянето на въглищните централи", каза Пеканов във връзка с тезата на изпълнителния вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за "Зелената сделка", изложена пред БНР.

"Министерството на енергетиката работи по сценариите какво ще се случи, ако затварянето на въглищните централи е през 2038-а, 2040-а или по-рано. Надявам се скоро да име такива сценарии, за да можем да вземем най-доброто решение", обясни вицепремиерът.

Завършването на официалните преговори с ЕК е втората стъпка, посочи той и дови:

"Ние успяхме да свършим голямо количество работа още преди предаването на Плана, за да можем сега още по-бързо да завършим тези официални преговори. … Работим по варианта да получим средства по Плана още в края на тази година, но – преговори са, понякога отнема време".

В предаването "Неделя 150" Атанас Пеканов заяви, че няма намерение да влиза в политиката след приключването на мандата на служебното правителство, в което е вицепремиер.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Александър Маринов: Победа на Радев на първи тур е достижима задача

0 (0) Най-голямото предизвикателство пред настоящия президент Румен Радев е да постигне убедителна победа още на първи тур на изборите за държавен глава. Това каза пред БГНЕС проф. Александър Маринов. „Победата още на първия тур е постижима задача, предвид данните на социологическите изследвания, направени в началото на кампанията. Всички те […]
d0bfd180d0bed184 d0b0d0bbd0b5d0bad181d0b0d0bdd0b4d18ad180 d0bcd0b0d180d0b8d0bdd0bed0b2 d0bfd0bed0b1d0b5d0b4d0b0 d0bdd0b0 d180d0b0d0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.