Петков: Ако конфликтът с Украйна излезе извън контрол, има риск за газовите доставки

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0b0d0bad0be d0bad0bed0bdd184d0bbd0b8d0bad182d18ad182 d181 d183d0bad180d0b0d0b9d0bdd0b0 d0b8d0b7d0bbd0b5d0b7

Надявам се, че конфликт няма да има. Ако излезе извън контрол ситуацията между Русия и Украйна и има мерки, може да има риск за газовите доставки. Това заяви в кулоарите на парламента тази вечер премиерът Кирил Петков, цитиран от БНТ. Вече говорихме с енергийния министър какви са възможностите. Хубаво е, че сме производител на електроенергия. Но мисля, че няма да се стигне до там, допълни той.

Според премиера, събитията от днес са повече риторика, отколкото реална опасност.

Отивам обратно в МС, за да видя дали мога да проведа среща с министъра на отбраната. Проведохме няколко разговора по телефона. България трябва да настоява за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме стабилен партньор в алианса на НАТО. Никой няма в региона интерес от тази ескалация, подчерта Петков.

Всяка държава има суверенно права да решава собственото си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на военни мерки, заяви премиерът по време на парламентарния контрол.

България ще бъде конструктивен член на НАТО и ЕС и ще бъдем предвидим партньор. НАТО и Алианса трябва да говорим с един глас. Правителството има обща позиция. В нашите разговори с нашите партньори от НАТО ни благодариха, че виждат предвидим партньор, заяви Петков.

Той съобщи още, че на 25 януари ще има работна среща с РСМ.

Следващата среща не е след 3-6 месеца, а е следващия понеделник вечер – това ме радва. Искам от моите министри да имат ясни планове. Това, което сме загубили като 30 години да го обърнем в конструктивна посока. За всички конспиративни теории – ако повече българи може да отидат в РСМ, много от митовете ще изчезнат. Имаме възможност да работим заедно. Имаме огромен потенциал. Важно е правата на българите в РСМ да бъдат защитени. Разбирайки колко е важно добросъседството, аз мисля че имаме само възможност за растеж. Димитър Ковачевски има поглед върху ситуацията.

Премиерът отговори и на депутатски въпрос за контрола над язовирите.

Проблемът с язовирите е огромен. Имаме язовири в няколко министерства. Имаме разпокъсано управление на тези язовири, а още по-големия проблем – 35 язовира се водят високо опасни, никой от тях не е ремонтиран, допълни Петков.

Ремонтирани са 10 язовира.

Язовир Огоста – побира 410 милиона кубични метра вода. За съжаление водният кос е със статут неизправен. До този момент се изчислява от експерти, че не застрашава живота и здравето на хората, но ние нямаме право още един сезон да изчакаме това просмукване на продължава. Трябва да имаме обща стратегия как да управляваме тези водни тела. Парите за язовири са изхарчени, а опасните не са докоснати. Имаме безхаберие за този ресурс. Тревожно е как толкова стратегически обекти са оставени в безхаберно състояние. В момента нивото се държи на най-ниското. Оценката е, че няма директна опасност за живота и здравето на хората, но просмукването продължава. Трябва нов план. И това разпокъсване между министерства трябва да спре, заяви Петков.

Премиерът съобщи още, че за пръв път ще имаме реална стратегия за младежта. 38% от престъпленията са извършени от хора под 29 години. Трябва да направим превенция. Построяване на 20 центъра за младежко развитие. Огромен приоритет е това. В бюджета ще има огромно финансиране за младежките политики, каза Петков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жуниор дос Сантош покани Тайсън Фюри и Франсис Нгану в бойния триад (ВИДЕО)

0 (0) Един от големите шампиони в смесените бойни изкуства Жуниор дос Сантош отправи покана към Тайсън Фюри и Франсис Нгану в бойния триад. Бразилецът се надява, че новата бойна дисциплина ще се превърне в голям хит през следващите години. „Тайсън Фюри може да дойде в бойния триад за мач […]
d0b6d183d0bdd0b8d0bed180 d0b4d0bed181 d181d0b0d0bdd182d0bed188 d0bfd0bed0bad0b0d0bdd0b8 d182d0b0d0b9d181d18ad0bd d184d18ed180d0b8 d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.