Покачва се напрежението срещу „Бургас Прайд“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0bed0bad0b0d187d0b2d0b0 d181d0b5 d0bdd0b0d0bfd180d0b5d0b6d0b5d0bdd0b8d0b5d182d0be d181d180d0b5d189d183 d0b1d183d180d0b3d0b0d181

Редица организации и Сливенската митрополия се обявиха против провеждането на „Бургас Прайд“. Събитието на хората с различна сексуална ориентация е планирано за центъра на морския град на 15 май, съобщи БНР.

Шествие, речи и скандирания са предвидени за организирания „Бургас Прайд“. Това каза неговият инициатор Руси Милев. Целим да постигнем пълно равноправие и толератност, да бъде признат статутът на ЛГБТИ общността, посочи той:

„След моята изнесена реч ще започнат скандирания. Ще имаме и шествие. Има няколко скандирания, които обмисляме. Примерно „Фашизмът не е мнение, а е престъпление“; „Не на хомофобията в България“. Аз се обръщам към абсолютно всички, цялата ЛГБТИ общност, във всички градове да излязат на един такъв протест, митинг или някакъв такъв прайд, защото показността, която ние излагаме на показност, точно тя може да доведе до промяна. Защото, ако си мълчим, няма как да се случат нещата“, смята той.

Руси Милев каза, че се очаква в прайда да се включат посланици и дипломати, като визира и участието на посланика на Нидерландия у нас. От посолството отрекоха това. След изпратено от нас запитване, оттам поясниха, че посланик Беа тен Тъшър не е получавала покана за подобно събитие, нито някой от посолството. Заради пандемията те се въздържат като цяло от участия в публични мероприятия. И поясняват, че Кралство Нидерландия работи за равни права на ЛГБТ хората навсякъде по света.

Не толкова деликатни са от Българската православна църква. В писмо до кмета Димитър Николов, митрополит Иоаникий посочва:

„Противопоставяме се на публичната и неморална демонстрация на содомския грях, който води до разрушителни последствия за физическото и духовното здраве на хората“

Именно църквата беше сигнализирана първо от партия "Възраждане", която остро се обяви срещу провеждането на това събитие. Оттам настояха кметът Димитър Николов да забрани мероприятието, което противоречи, пише в тяхна позиция, на традиционните християнски ценности.

"Не намираме за приемливо за обществото агресивното пропагандиране на нестандартна сексуална ориентация", пише в нея.

Междувременно, няколко организации започнаха подготовка на контрасъбития. Именно заради това общинският съветник от ВМРО Георги Дракалиев внесе питане към кмета дали ще разреши провеждането на „прайда“:

„В провеждането на този „прайд“ има няколко основни аспекта, които са притеснителни. Един от тях са възможните сблъсъци, които могат да настъпят, тъй като в Интернет се организира насрещен протест. Освен това има петиции с хиляди подписи на бургаски родители, които са против провеждането му и могат да възникнат ексцесии. Второ – този парад е една нарочна провокация, защото той няма да постигне някакви конкретни цели и се организира от един младеж, който търси известност и се храни по този начин от финансиране от различни грантове и организации“, поясни Дракалиев.

На предното подобно събитие участваха и деца, което е недопустимо, посочи Георги Дракалиев.

Създателят на Фейсбук „Групата на групите“ Мартин Пенчев е един от организаторите на контрапарад по същото време:

„Ние не искаме да ни се натрапва тази или онази наклонност. Всеки си има някакви сексуални предпочитания и може да си ги запази за себе си. Тази демонстрация е абсолютно излишна“, поясни Пенчев.

Шествие под наслов „Да защитим традиционните семейни ценности“ инциира и Организацията за закрила на българските граждани. То е планирано да се проведе на 15 май в Бургас, по време и на мястото на организирания „Бургас Прайд“. Председателят на сдружението Бисер Русимов коментира:

„Това е един от начините, по който искаме да изразим това, че не сме съгласни хора, определящи се като трети пол и т.н., да парадират по този начин“, посочи Русимов.

Община Бургас е поискала анализ от полицията относно възможността от конфликтни ситуации покрай планирания на 15 май „Бургас Прайд“. Оттам отговориха на наше запитване, че подобни събития са с уведомителен режим. Администрацията уточняват, че преценката за съответствието на шествието с нормите на закона се все още се извършва. Към момента на депозиране на уведомлението, Бургас е бил в тежка епидемична обстановка и е било невъзможно каквато и да е прогноза за провеждане на масови мероприятия, допълва БНР.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ГЕРБ внесе предложение за създаване на комисия за парк Росенец

0 (0) Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе в парламента предложение за създаване на парламентарна комисия на тема природен парк Росенец, предаде БНТ. То е подкрепено с нeобходимия брой подписи. Идеята за такава комисия е предлагана многократно от "Демократична България". Именно техни представители бяха главните лица в акцията по акостиране на […]
d0b3d0b5d180d0b1 d0b2d0bdd0b5d181d0b5 d0bfd180d0b5d0b4d0bbd0bed0b6d0b5d0bdd0b8d0b5 d0b7d0b0 d181d18ad0b7d0b4d0b0d0b2d0b0d0bdd0b5 d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.