Поредна жертва на прехвърлянето по болници в Пловдив

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0bed180d0b5d0b4d0bdd0b0 d0b6d0b5d180d182d0b2d0b0 d0bdd0b0 d0bfd180d0b5d185d0b2d18ad180d0bbd18fd0bdd0b5d182d0be d0bfd0be d0b1d0be

Мъж на 70 години от Стамболийски е починал, разкарван от болница в болница в Пловдив. Неговият син Николай Недев разказа пред "ПловдивПрес" за случая.

70-годишният Йордан Недев е имал сърдечно заболяване и сънна апнея, състоянието му се влошава на 12 ноември и близките му търсят Бърза помощ. Откаран е в УМБАЛ „Свети Георги“ – Хирургиите на „Пещерско шосе“, където са му направени изследвания и два бързи теста за коронавирус с отрицателен резултат. Оттам, след консултация с Регионалния координационен център е препратен за прием в МБАЛ „Пловдив“ с влошено дишане и кислородна сатурация 70%, като нормалните стойности са над 95%. Лекарка от бившата Окръжна болница обаче отказва да го приеме и го съветва да си купи апарат за дишане. Възрастният мъж е върнат в дома си, но състоянието му продължава да се влошава. На следващия ден отново с линейка е откаран в Хирургиите на „Пещерско шосе“. Накрая пациентът е закаран в МБАЛ „Иван Рилски“, но състоянието му вече е тежко и след един ден мъжът умира.

„Баща ми можеше да живее, но лекарите не направиха нищо, а в продължание на повече от 24 часа ни размотаваха“, възмущава се синът на Йордан Недев.

Ето и емоционалния разказ на Николай Нeдев за случилото се с баща му:

Баща ми почина на 17 ноември, имаше сърдечно заболяване и сънна апнея. На 12-и се почувства зле. Аз бях на работа, майка ми вика Бърза помощ. Лекарският екип установява, че сатурацията на кислород в кръвта е ниска – 70%. Линейката го кара на Хирургиите на „Пещерско шосе“ , защото такъв е редът – спешните случаи от Стамболийски минават първо оттам. Започва дългото чакане, на първия етаж в Спешното. Баща ми стои там от 11 часа до 18 часа. Направени са му два бързи теста за коронавирус, и двата са отрицателни, както и някакви изследвания. Майка ми е попитала лекарите какво се случва и защо толкова дълго трябва да чакат, а те са отговорили, че му търсят място, където да го приемат.

След 18 часа му дават документите, насочен е от Регионалния координационен център като пациент с влошено дишане, сатурация 70% и два отрицателни теста и казват, че трябва да бъде приет в УМБАЛ “ Пловдив“. Междувременно и аз успях да отида при тях. С линейката отиваме в бившата Окръжна болница. Трима лекари го преглеждат само със слушалка. Д-р Даниела Бельова, която също го прегледа, му каза: „Аз и да те приема, пътеката е такава, че ще те изпиша след 4 дни в същото състояние. Ти трябва да си купиш апарат за дишане“. Въпреки че в документа от УМБАЛ „Свети Георги“ пишеше, че е за прием, лекарката не го прие в УМБАЛ „Пловдив“. Обадихме се на личната му лекарка и двамата с нейния съпруг, който е кардиолог, останаха възмутени, че с такива показатели не приемат баща ми в болница. В 22,30 часа го прибрахме вкъщи в Стамболийски. Междувременно продължи да се влошава. На следващия ден, 13 ноември, викаме отново Бърза помощ. Карат го пак в Хирургиите на „Пещерско шосе“.

Оттам отказват прием и ни дадоха един документ без печат и подпис, в който пише, че е с COVID, а PCR тест не са му правили. Настояха да го караме в Инфекциозна. Обадихме се пак на личната лекарка, която ни казва: „Той има температура, с два бързи отрицателни теста е и ако го вкарате в Инфекциозна сред заразените, ще го изтървете за часове“. Лекарят в линейката се обади в РЗИ и обясни, че баща ми е с два отрицателни теста и че на дадения документ, че е с COVID, няма нито подпис, нито печат.

Лекарят в линейката предложи да го закараме в болница „Иван Рилски“. Там вече го приеха, но сатурацията му беше 40% и в тежко състояние. На втория ден ни се обадиха, че баща ми е починал. Нямаме претенции, даже благодарим на лекарите от УМБАЛ „Свети Георги“ за отношението, но докторката в Окръжна носи вина за смъртта на баща ми, твърди Николай Недев.

Ако първия ден лекарката в УМБАЛ „Пловдив“ го беше приела в болницата и му бяха оказали нужната помощ, можеше да е жив“, смятат Николай и майка му Елена .

Николай Недев заяви, че ще се консултира с адвокат, а също и с Българския хелзинкски комитет и ще заведе дело.

„В 21 век подобно отношение към хората е абсурдно. Не може цял живот да си плащаш здравните осигуровки и да не ти окажат медицинска помощ. А да те оставят да умреш, разкарван от болница в болница. Какъв е този хаос в здравната система? Хората, които са с други заболявания и нямат COVID, къде да се лекуват“, пита мъжът, който преди дни е загубил баща си.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Байдън трябва да се бори срещу влиянието на Кремъл в България

0 (0) Новоизбраният президент Джо Байдън е решен да възстанови трансатлантическите отношения, защото само сплотеният съюз може да се справи с безбройните глобални предизвикателства. Едно от основните му предизвикателства ще бъде Източна Европа, регион, жизненоважен за сигурността на континента, изправен пред вътрешни и външни атаки срещу суверенитета и демокрацията. Този […]
d0b1d0b0d0b9d0b4d18ad0bd d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4d0b0 d181d0b5 d0b1d0bed180d0b8 d181d180d0b5d189d183 d0b2d0bbd0b8d18fd0bdd0b8d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.