Правната комисия одобри промени в Изборния кодекс (ОБЗОР)

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0b0d0b2d0bdd0b0d182d0b0 d0bad0bed0bcd0b8d181d0b8d18f d0bed0b4d0bed0b1d180d0b8 d0bfd180d0bed0bcd0b5d0bdd0b8 d0b2 d0b8d0b7d0b1

Шест проекта за промяна в Изборния кодекс обсъди на първо четене на първото си заседание правната комисия в 45-ото Народно събрание. Те бяха обсъдени в пакет, а не един по един. В крайна сметка комисията одобри само законопроекта на "Има такъв народ". Останалите не бяха приети, съобщи БНТ.

С гласуването си депутатите в правна комисия казаха "Не" на мажоритарния вот, предложен от ГЕРБ и на гласуването по пощата, предложено от "Демократична България". Други от предложенията в повечето проекти се припокриват – като отпадане на ограничението за създаване на секции в чужбина, създаване на район "Чужбина", електронно дистанционно гласуване, машинен вот. Основния спор беше между ГЕРБ и "Има такъв народ" по отношение на мажоритарния вот.

"Нашата цел, една от целите ни, разбира се, е да покажем, че както не можем да въведем мажоритарна система за една нощ, така не можем да въведем дистанционно гласуване за една нощ. Така не можем да въведем и гласуване по пощата за една нощ", коментира Радомир Чолаков – член на правната комисия от ГЕРБ.

"Те ни предизвикват с това, че ние сме поели обещание, с това че ние сме за мажоритарна изборна система и категорично искам да заявя, че ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин, на първо място, точно това, което каза и г-н Чолаков – изборна система да се приема за една нощ", заяви Ива Митева, член на правната комисия от "Има такъв народ".

Срещу дистанционното електронно гласуване се противопоставиха най-остро от БСП.

"Тънката червена линия, по която няма да отстъпим е електронното дистанционното гласуване – там може да бъде засегната сигурността, да се осъществява контрол при гласуване", заяви Тодор Байчев, член на правната комисия от БСП.

Реакцията беше, че това е несериозно, а в приетия от комисията проект е заложено още на президентските избори да се експериментира с дистанционно гласуване.

"2021 година…страх от нещо електронно, страх ни е да палим лампите, страх ни е да пускаме платежни нареждания", заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

"Демократична България" и ДПС размениха реплики за гласуването по пощата.

"Да се твърди, че пощенско гласуване, гласуване по интернет е толкова проблемно, нарушаващо тайната на вота, когато имаме много сериозен проблем на купен и контролиран вот в България е малко наистина изместване на темата", заяви Атанас Славов – член на правната комисия от "Демократична България".

"Изобщо не съм съгласен да ги улесним дотолкова, че да бъдат разменяни едни пликове, да бъдат получавани на незнайни адреси пликове и никой да не види този човек, който гласува. Никой да не може да каже, че неговия работодател не е раздал пликове на фирмата, казал – утре всички на работа с вашите пликове", отговори Хамид Хамид, член на правна комисия от ДПС.

Изборните промени влизат за първо четене в зала още в петък.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо ромите в Чехия крият произхода си?

0 (0) Много чешки роми крият етническия си произход, за което си има и исторически причини. Едва 13 хиляди от тях са обявили ромския си произход. Нова кампания сега цели да промени тези нагласи. От събота (17.04.2021) в Чехия се провежда редовното преброяване на населението, което се прави на всеки […]
d0b7d0b0d189d0be d180d0bed0bcd0b8d182d0b5 d0b2 d187d0b5d185d0b8d18f d0bad180d0b8d18fd182 d0bfd180d0bed0b8d0b7d185d0bed0b4d0b0 d181d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.