През 2020 г. България е подпомогнала 18 страни с над 5,5 млн. лв., най-голямата помощ е за Северна Македония

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0b5d0b7 2020 d0b3 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b5 d0bfd0bed0b4d0bfd0bed0bcd0bed0b3d0bdd0b0d0bbd0b0 18 d181d182d180d0b0d0bd

България е подпомогнала 18 страни през 2020 г. по линия на официалната помощ за развитие с над 5,5 млн. лв. С част от средствата до октомври са били дофинансирани двустранни проекти и международни организации, а други са били дарени под формата на хуманитарна помощ, съобщиха от МВнР.

Значителен дял от помощта е разпределен за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В двата региона са финансирани общо 60 проекта за развитие на образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество. 43 от тях са свързани с нашия дългосрочен външнополитически приоритет – евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

Най-голяма подкрепа страната ни е оказала на Република Северна Македония, финансирайки 15 техни проекта на стойност 897 790 лв. Благодарение на един от тях е обновена сградата на средно общинско училище „Георги Наумов” – Битоля“.

Страната ни е подпомогнала безвъзмездно и проекти в Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна Гора. Чрез средствата се финансират дейности, свързани със здравеопазване, образование и инфраструктура.

Най-мащабният одобрен проект, финансиран с официалната помощ за развитие, е в Албания. Над 1,1 млн. лв. са предназначени за изграждане на асфалтов път между град Билищ и село Върник с получател – Община Девол, Албания.

За страните от Черноморския регион България е дарила над половин милион лева. Парите са разпределени за проекти на Молдова, Украйна, Грузия и Армения.

Най-големият бенефициент по тази линия е Молдова, която е подпомогната с общо 205 645 лв. Близо половината от тях са предоставени като втора вноска по проект за предоставяне на ИТ оборудване за Районното управление на образованието, младежта и спорта на район Тараклия.

България е разпределила средства и за овладяване на хуманитарни кризи в размер на близо 2 млн. лв. Основни приоритети отново бяха страни с продължителни кризи и конфликти и влошаваща се хуманитарна обстановка, които създават повишен миграционен риск за страната: Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен и др. След опустошителното земетресение в Албания през 2019 г., страната беше подпомогната с 195 583 лева за справяне с последствията от бедствието.

Дарение в същия размер е предоставено и по линия на Глобалния отговор срещу коронавируса за разработване и разпространение на ваксина срещу COVID-19. В отговор на пандемията, бе разработена и специфична хуманитарна инициатива за осигуряване на предпазни медицински консумативи (защитно облекло, шлем и очила), произведени в България, водени от убеждението, че осигуряването на подкрепа за медицинския персонал на първа линия ще има най-бърз практически резултат. Одобрената помощ бе предоставена на наши основни партньори от Западните Балкани, Източното партньорство на ЕС и Ирак. В допълнение, бе организирано предоставяне на продоволствени пакети за най-нуждаещите си в Албания, Република Северна Македония с Сърбия (Западни покрайнини).

Водена от традиционни приятелски отношения с Ливан, България е помогнала на страната с медицински и хигиенни консумативи след взривовете на пристанището в град Бейрут.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ивана поздрави свой близък и получи… юмрук (СНИМКИ)

0 (0) Поп фолк дивата Ивана шокира феновете си в социалните мрежи с това, което показа наскоро. Снимките, които любимката на народа, качи в профила си, са повече от любопитни. Изпълнителката поздрави свой много близък човек по случай рождения му ден, а в замяна на това получи заплашителен юмрук. И […]
d0b8d0b2d0b0d0bdd0b0 d0bfd0bed0b7d0b4d180d0b0d0b2d0b8 d181d0b2d0bed0b9 d0b1d0bbd0b8d0b7d18ad0ba d0b8 d0bfd0bed0bbd183d187d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.