Премиерът: Не търсим реваншизъм, а хора, които да работят в интерес на обществото

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0b5d0bcd0b8d0b5d180d18ad182 d0bdd0b5 d182d18ad180d181d0b8d0bc d180d0b5d0b2d0b0d0bdd188d0b8d0b7d18ad0bc d0b0 d185d0bed180d0b0

"Не търсим реваншизъм. Опитваме да намерим по-подходящи хора, които да работят в интерес на държавата и на обществото. Критиките идват от бившите управляващи и са целенасочени, за да покажат определен тип говорене за дейността на служебния кабинет. В самото начало споменах, че нашите критерии ще бъдат професионализъм и прозрачност. Поддържаме пряк контакт с обществото и информираме за всяка една от стъпките, които правим. Професионализмът на хората от държавната администрация е критерият за тяхното оставане на позиция", заяви служебният премиер Стефан Янев в студиото на предаването "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че винаги е възможно да очакваме още рокади в институциите.

Избори 2021, корпоративен вот и купуване на гласове

"Честните и прозрачни избори за пръв път ги гарантира Избирателният кодекс. За пръв път ще имаме масово гласуване с машинен вот. Гарантирането на честния вот касае обществени явления, за които трябва да се предприемат мерки за тяхното предотвратяване. Купуването на гласове, корпоративният вот – те са определен тип подмяна на вота на избирателите. Партиите са носители на този тип движение в посока подмяна на вота на избирателите", смята служебният премиер.

Стефан Янев увери, че с усилията на изпълнителната власт и съдействието на съдебната система вече се взимат необходимите мерки за предотвратяване.

"На всеки гражданин трябва да е ясно, че ако се поддаде на натиск или продаде гласа си, спечелвайки 100 лева в момента, той ще загуби може би 10 000 в следващите 4 г.", настоя премиерът.

По думите му ЦИК е изправена пред дилемата дали да допусне секциите, за които има съмнение, че не са с реални гласоподаватели. Той потвърди, че машините за гласуване вече са пристигнали в някои от държавите зад граница. Сред тях е и Турция, а премиерът Янев не смята, че там ще се гласува само с бюлетини, каквито твърдения се разпространяват.

"До момента ЦИК се справя и имам впечатление, че ще се справи. Винаги е възможно да има саботаж. До момента е имало силно нежелание този вот да се провежда с машини. Кой има интерес да говори за саботаж? Логиката сочи, че са тези хора, които се занимават с корпоративен и купен вот", подчерта служебният премиер.

Изборен туризъм – хиляди македонци ще гласуват у нас под строй?

"Министър Рашков ще действа в рамките на закона. Това, което е огласил, е информация, която той е решил, че може да сподели с обществото, за да не бъдат изненадани българските граждани, когато видят непознати хора да влизат в тяхната избирателна секция", заяви още Янев и добави, че властите се координират и работят по такъв тип сигнали.

"Всичко зависи от това до каква степен обществото толерира това явление. Ако хората осъзнаят, че техният глас трябва да бъдат чут – ще направят възможното да бъде спрян изборният туризъм. Страхът започва да изчезва, хората вдигат поглед. Усещат, че тяхното отношение към партиите и държавата може да бъде различно, те могат да бъдат водещи. Само чрез гласуване нашите съграждани могат да се надяват на промяна", смята служебният премиер.

Нов скок в цените на услугите за бита

"Тези цени регулярно се променят в една или друга посока. За съжаление, в повечето случаи цените вървят нагоре. Цената на тока за бита се сформира от много фактори, които отчитат и пазарните условия, състоянието на нашата енергетика. Нашата енергетика, бидейки на общия европейски пазар, не може да не се съобразява с борсовите цени на електричеството. Неочакваното е в детайлите – с колко", коментира темата гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Премиерът е на мнение, че "Мариците" са проблем, който в последните 15 години не се решава – умишлено или неумишлено. За цялата ни енергийна система трябва да бъде изработена дългосрочна стратегия, убеден е той. Трябва да сме наясно как искаме да се получи този енергиен микс и да намерим предвидимост за бизнеса. А в контекста на "зелената сделка" перспективите за "Мариците" не били добри.

"Трябва да сменим горивото. Ако от въглища преминем на газ, ще можем да запазим мощности. Трябва да се вземе решение доколко търпи развитие ядрената енергетика. Доколко трябва да разчитаме на възобновяемите източници. Техният коефициент на полезно действие не е толкова добър", отчете Янев.

Какво се случва с АЕЦ "Белене"?

"Той е доказателство, че в този сектор не е имало устойчива държавна политика. Държавните органи са правили движения напред и назад, объркали са българското общество и потенциални чужди инвеститори. Вложени са пари за ново оборудване, трябва да извървим и останалата част от пътеката. Надявам се да не потънат пари на данъкоплатците. Харченето им трябва да става отчетно и пред очите на всички", отбеляза служебният премиер.

Раздадени милиарди без обществени поръчки

"Може би не разбираме добре размера на това, което се е случило. Ако си представим, че с тези пари биха могли да бъдат построени 100 училища или да бъдат напълно оборудвани 10 болници, вероятно тази картина би била по-разпознаваема от обикновения човек. Във всички сфери виждаме, че законодателството е било създавано или променяно в услуга на интереси, които са различни от интересите на обществото. Като служебен кабинет имаме задачата да намерим тези нужни промени, да ги заложим като законопроекти пред новото Народно събрание и в дебат да се реши кои може да преминат в закони", обясни Янев.

Актуализацията на бюджета

"Цифрите са детайли, по-важна е стратегията защо искаме определени политики да бъдат продължени или не чрез финансирането. Пандемията нанесе щети не само на наши близки, но и на цялото общество. Много области бяха в нарушен статус на функциониране – здравеопазване, образование, бизнес… Валидно е за всички сектори на бизнеса. Държавата се крепи на бизнеса, трябва да му осигуряваме условия да работи", категоричен е той.

Планът за възстановяване и устойчивост

"До края на следващата седмица ще бъде готов като философия и рамка. Диалогът е интензивен. Планът ще бъде представен на публично обсъждане. Не бива много да го бавим този план. През есента най-рано ще можем да получим пари от Европа – октомври-ноември. Идването на парите не означава, че нещо веднага ще започне да се случва", коментира темата Стефан Янев.

Ваксинационният процес

"Все още ваксините са в срок на годност. Притеснен съм, че българският народ масово не се ваксинира, но това е лично желание на всеки. Една от причините да има негативизъм към ваксинацията се дължи на хаоса на управление на здравната криза през миналата година. Направи много хора привърженици на конспиративните теории. Получаваме тези ваксини на базата на тристранно споразумение между ЕК, производителя и страната. Преговорите не са лесни и отнемат доста време. Имаме такова намерение (да дарим ваксини на други държави – бел. ред.), с готовност бихме го направили, но все още нямаме решение. Има достатъчно ваксини, ще пристигат още до края на годината. Това е най-добрата защита, по-добра не е измислена", заяви премиерът.

Според него политическата комуникация започва да се обърква и се получава нов модел, който все още няма име.

"Лидерството идва от разбирането на желанията на хората. Комуникацията между гражданина и държавата е сбъркана, не е добра. Много хора приемат държавата като нещо далечно и загадъчно. Точно тук е лидерството – да се обясни на хората, че те са държавата и тя зависи от техните действия", настоя Янев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов: Много ми е мъчно за "Хемус", бавят я нарочно

0 (0) Искаме да управляваме в мир и разбирателство с всички политически партии. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на предизборно събитие на партията в град Велики Преслав, цитиран от пресслужбата на партията. "Много ми е мъчно за "Хемус". Така се радваха хората… Магистралата тук до Белокопитово […]
d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2 d0bcd0bdd0bed0b3d0be d0bcd0b8 d0b5 d0bcd18ad187d0bdd0be d0b7d0b0 d185d0b5d0bcd183d181 d0b1d0b0d0b2d18f

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.