Прокуратурата ще разследва Ахмед Доган покрай сделката за ТЕЦ „Варна“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0bed0bad183d180d0b0d182d183d180d0b0d182d0b0 d189d0b5 d180d0b0d0b7d181d0bbd0b5d0b4d0b2d0b0 d0b0d185d0bcd0b5d0b4 d0b4d0bed0b3

След жалба на Антикорупционния фонд (АКФ) и сенаторът в Чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт, Апелативна прокуратура София (АП) отмени отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да се разследва продажбата на „ТЕЦ Варна“ ЕАД на фирма, контролирана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщиха от неправителствената организация "Антикорупционен фонд".

Апелативна прокуратура постановява, че проверката на СГП е непълна и не е „даден отговор на всички изложени данни в сигнала на Вагенкнехт“. АП отменя постановлението за отказ за разследване на СГП като „неправилно и незаконосъобразно“ и връща преписката на СГП за изпълнение на дадените указания.

„Постановлението на Апелативна прокуратура потвърждава изложените в жалбата АКФ доводи, че СГП практически е неглижирала данните за сериозни нередности при продажбата, експлоатацията и осигуряването на студен резерв в случая ТЕЦ „Варна“, заявява адв. Лора Георгиева от АКФ.

Първият сигнал до прокуратурата на АКФ и инж. Вагенкнехт е от ноември 2019 г. и алармира за съмнителни обстоятелства около продадената в края на 2017 г. „ТЕЦ Варна“ ЕАД. Тогава държавната чешка компания ЧЕЗ продава централата на малката фирма „Сигда“ ООД, собственост на децата на Данаил Папазов (министър на транспорта в правителството на Орешарски) без никакъв предишен опит в енергетиката. ЧЕЗ, инвестирала в централата най-малко 306 милиона евро, я продава на загуба – за 48 милиона евро, с 20 млн. евро кешови наличности и прилежащо пристанище със стратегическо значение – „Пристанище ТЕЦ Езерово“. Официалната причина за подозрително ниската продажна цена е лошото техническо състояние на централата и невъзможността ѝ да работи и носи печалба при спазване на екологичните норми.

Три месеца след продажбата, ТЕЦ "Варна" като с магия решава екологичните проблеми, които стоят в основата на спирането и продажбата ѝ. По публичните твърдения на ръководството ѝ тя вече притежава едни от най-добрите екологични показатели сред електроцентралите в България. В същото време, съгласно тръжна документация от 2019 г., изготвена от ръководството, най-модерният блок на централата е определен като „неуправляем“. Светкавично след смяната на собствеността, е започната и пристанищна дейност, като през август 2018 г. „Пристанище ТЕЦ "Езерово“ е лицензирано и функциониращо пристанище.

Месеци след продажбата, свързаната с бившия транспортен министър и дългогодишен шеф на Пристанище Варна Данаил Папазов фирма „Сигда“ ООД, е придобита от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. На 07.08.2018 г. Ахмед Доган придобива 70% от капитала на „Сигда“ ООД срещу неизвестна цена. Малко след това топлоцентралата започва да получава милиони лева от българската държава, за да служи като „студен резерв“ на българската енергетика.

Видно и от Постановлението на Апелативна прокуратура, през 2016 г. и 2017 г. няколко проверки на място от Агенцията по приватизация, министърът на околната среда и водите, и министърът на енергетиката са установили, че към този момент централата не работи и не са предприети действия за екологизацията ѝ. В същото време, екологизацията на централата, в съответствие с европейското и национално законодателство е била задължително условие за експлоатацията ѝ.

Въпреки тези факти, изложени в сигнала на АКФ и сенатор Вагенкнехт, СГП отказва да започне разследване и заключава, че няма дори и съмнения за извършени престъпления. По подобен начин прокуратурата заключава, че няма данни за пране на пари, тъй като по справка на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) няма данни за трансфери между свързани лица при придобиване на „ТЕЦ Варна“ ЕАД. Няма данни ДАНС да е извършила проверка на сделката между ЧЕЗ и „Сигда“, нито на следващите сделки няколко месеца по-късно, при които г-н Ахмед Доган придобива 70 % от „Сигда“ ООД, при положение, че участващите в тези сделки лица безспорно са свързани лица помежду си.

В постановлението си АП потвърждава, че постановлението на по-долната инстанция оставя множество ключови неизяснени въпроси:

– Какво е техническото състояние на ТЕЦ „Варна“ преди и след продажбата от ЧЕЗ на „Сигда“ ООД? Функционирала ли е централата и произвеждала ли е електричество? Ако да, на какво основание и с какво гориво? Бил ли е решен проблемът с покриването на екологичните норми, кога и по какъв начин?

– Спазвала ли е централата задълженията си по договора за студен резерв с българската държава, по който само за 2018 г. е получила най-малко 28 млн. лева? – Налице ли са данни за трансфер на значителни средства между свързани лица при сключване на сделката между ЧЕЗ и „Сигда“?

– Раздавани ли са дивиденти на акционерите на ТЕЦ „Варна“ за 2017 г., на кои лица, в какъв размер и платени ли са съответните данъци?

– Продали ли са Станислав Папазов и Ивелина Папазова дялове от капитала на „Сигда“ООД на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на каква стойност? При продажбата налични ли са документи, удостоверяващи произхода на средства за придобиването на съответните дялове?

Апелативната прокуратура е дала указания за разпит на собствениците на „Сигда“ ООД, както и на представител на ръководството на ЧЕЗ в България.

„Постановлението на АП за връщането на преписката по случая ТЕЦ „Варна“ в СГП отваря възможност българските граждани да получат отказаното им до този момент реално разследване на случай на съмнения за сериозни злоупотреби, свързани с евентуално укриване на данъци и пране на пари, при това с участие на видни политически личности като д-р Ахмед Доган, Данаил Папазов и техни близки родственици“, коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ.

„Ще следим внимателно институционалните действия на Софийска градска прокуратура оттук нататък и ще направим всичко по силите ни тази възможност да не бъде за пореден път пропусната.“

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

 3 Видяно,  1 Днес

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Удължават живота до 120 години

0 (0) Учени от университета "Бар-Илан" в Израел са успели да увеличат продължителността на живота на мишки в лабораторни условия с 23%. Сега изследователите проучват възможността за удължаване на човешкия живот, съобщава The Times of Israel. Изследователите "повдигат завесата" и разказват за своя експеримент. Те са успели да увеличат количеството […]
d183d0b4d18ad0bbd0b6d0b0d0b2d0b0d182 d0b6d0b8d0b2d0bed182d0b0 d0b4d0be 120 d0b3d0bed0b4d0b8d0bdd0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.