Проф. Кантарджиев: След 21 дни ще стане ясно накъде вървим

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0bed184 d0bad0b0d0bdd182d0b0d180d0b4d0b6d0b8d0b5d0b2 d181d0bbd0b5d0b4 21 d0b4d0bdd0b8 d189d0b5 d181d182d0b0d0bdd0b5 d18fd181

Искам да подхождаме сериозно и трезво към нещата. След като министърът на здравеопазването вчера обсъди с обществото и каза ясно какво ще предложи на Министерския съвет, мисля, че тука не трябва да търсим винаги нещо задкулисно. Така проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, коментира пред БНР лансираното затягане на мерките. Той потвърди, че това ще бъде обсъдено с правителството и до ден-два ще има решение.

Самият Кантарджиев подкрепя по-голямата дисциплина, макар че не отговори конкретно дали именно обявените вчера мерки са най-правилните.

„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората", каза той.

По думите му до 14 ноември случаите на COVID-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко.

„21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят… При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните“, обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев не приема и коментарите, че се внася хаос. Обърна внимание, че трябва да има контрол за онази част от обществото, която не иска да спазва и сегашните мерки. Така например той каза, че хората могат да пазаруват онлайн подаръци за празниците вместо да има струпване на хора по магазините.

„Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят", отбеляза той.

И изрази несъгласието си с това, че се допускат алтернативни мнения по темата с коронавируса. Даде пример, че това е все едно да започне някои да казва, че поставянето на колан в автомобила не е редно.

Относно това защо се налага яслите и градините също да бъдат затваряни, проф. Кантарджиев напомни, че малчуганите прекарват вируса леко и незабелязно, но много лесно могат да заразяват.

"Инфекцията е опасна за здравето на тези, които ги гледат вкъщи", добави той.

Проф. Кантаджиев отново настоя, че маските са от полза. Носенето им намаля шанса за заболяване, а ако има заразяване – то ще е в по-лека степен.

Специалистът призова хората да прецизират информацията, да се доверяват на достоверни източници.

"Ние трябва да сме трезви, да не се плашим излишно. Всички, които искат да си запазят психиката, да гледат само официални новини и да гледат хора, които мислят да какво говорят", подчерта проф. Кантарджиев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ракията помага на туршията да втаса по-бързо

0 (0) Мнозина вече откриха туршиения сезон, а някои по-големи мераклии дори вече преполовиха зимнината. Ако обаче не сте от тях и все пак съжалявате, че не сте се сетили навреме, не се тревожете. Зимата е дълга, а и има доста хитрини, с които ще успеете да направите туршията и […]
d180d0b0d0bad0b8d18fd182d0b0 d0bfd0bed0bcd0b0d0b3d0b0 d0bdd0b0 d182d183d180d188d0b8d18fd182d0b0 d0b4d0b0 d0b2d182d0b0d181d0b0 d0bfd0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.