Проф. Костов: Хората над 40 г. е добре да се ваксинират

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0bed184 d0bad0bed181d182d0bed0b2 d185d0bed180d0b0d182d0b0 d0bdd0b0d0b4 40 d0b3 d0b5 d0b4d0bed0b1d180d0b5 d0b4d0b0 d181d0b5

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу COVID-19. За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна. Това каза пред БНР .

"От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/BioNTech и Оксфорд/AstraZeneca, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“, уточни той. И добави, че има ваксина, която професорът следи с интерес, но тя няма да достигне до България: "Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение. Използва се генно инженерство – биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея."

По думите му няма да успеем да победим напълно коронавируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. "Това няма да се случи скоро… Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято", даде прогнозата си той. Проф. Коста Костов подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти от ваксината, но:

"Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват. Немислимо е да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана…", каза той.

"Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор", смята професорът. "Ние не сме подготвени за превенция и контрол. Цялата епидемия показва, че всички политици в годините проспаха това време на подготовка. Една епидемия не се решава със санкции… Държавата няма достатъчно кадри за такава превенция. Ние, лекарите, даваме всичко от себе си. Но какво от това?! А какво даде държавата за нас? Само разрушение".

Според проф. Костов една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса, и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Турция връща руски журналисти

0 (0) Съд в Турция е освободил журналистите от руската телевизия НТВ. Журналистите бяха задържани през миналата седмица. Те ще бъдат върнати в Русия. Те бяха задържани да снимат обект за оборудване без акредитация. Алексей Петрушко и Иван Малишкин са освободени. Имаше предположения, че може да бъдат съдени за шпионаж. […]
d182d183d180d186d0b8d18f d0b2d180d18ad189d0b0 d180d183d181d0bad0b8 d0b6d183d180d0bdd0b0d0bbd0b8d181d182d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.