Първан Симеонов: Долу локдауна! Трябва да се научим да живеем с COVID-19

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd18ad180d0b2d0b0d0bd d181d0b8d0bcd0b5d0bed0bdd0bed0b2 d0b4d0bed0bbd183 d0bbd0bed0bad0b4d0b0d183d0bdd0b0 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0

Още преди преди няколко седмици, когато писах, че спадът на случаите на ковид е спрял (защото вече няма и къде особено да падат), беше ясно, че истериците загряват вече по тъча. С наченките на ръст, те отново започват да избухват и рефренът сега открито е: българите са тъпи и не се ваксинират и т.н., ще се затваряме!

Това коментира във "Фейсбук" Първан Симеонов.

Имам няколко неща да напомня. Защото този разговор отдавна е политически – глобално политически! – а не медицинско-научен. Първо, напомням наистина на всички да се ваксинират – важно и нужно е! Другото е надолу:

1. Извинете, но през март ни се казваше "потрайте малко, тази вълна е последното голямо усилие". Сега се казва друго. Народът ли е виновен, че се е отпуснал, или говорителите?

2. Навсякъде се казваше: ако сте преболедували, изчакайте няколко поне месеца преди ваксина. Самият министър Кацаров звучеше така. Поне 2.5 милиона у нас го изкараха. От общо 5.5 милиона пълнолетно население у нас. Как очаквате те да се ваксинират бързо? Народът ли е виновен или професионалните среди?

3. Казваше се: ваксинацията е краят на трудното. Давайте бързо! Страни като Великобритания, Израел и т.н. се ваксинираха бързо. И? Сега Великобритания ни е в някакъв черен списък и нейни граждани не могат да идват у нас. В Израел и след ваксинацията имаше вълна. И т.н. Кой, по дяволите, вече въобще разбира какво се случва? Та да ни мъмри от сутрин до вечер от експертни позиции. "Експертни".

4. Казваше се: ваксинацията е доброволна. А сега какво се казва? Народът ли е виновен?

5. Казваше се: затварянето помага. Само че сега се казва: ама има нови щамове. Извинете, скоро ще станат две години! Така ли предлагате да живее светът вече!? С всеки нов щам ще излиза някой да ни назидава и да се отрича от това, което преди това ни е казвал!? Кой е виновният в случая?

6. Казваше се: не знаем колко трае имунитет от преболедуване. После в същите тези медицински среди се появи хипотеза, че всъщност трае години. Други пък твърдят, че не трае. Очаквате народът да стои и да прелиства научните списания ли!?

7. Казваше се какво ли не. Всеки лекар, математик или обикновен егоцентрик мина през телевизиите да сподели догадките си. Едните викаха "защо затваряте", докато властта затваряше, после, когато властта почна с мекото, същите среди взеха да викат "затваряне веднага". Първо разправяха, че "маските са, за да мълчим" и пр., а като се видяха фактор, взеха да назидават. Народът ли е виновен, че беше залят с инфодемия, която съвсем го обърка?

Мога да изреждам още, но не ми се иска да изпадам в чиста реторика. Та, накратко: както отдавна на тази стена си говорим, илюзия е, очевидно, да очакваме, че този вирус ще бъде преборен със затваряния и пр. Просто ще трябва да се научим да живеем редом с него – с лична отговорност, с ваксина, дано скоро – и с лекарство и т.н.

И болничният бизнес да бъде така добър да се раздели с част от печалбите си и да си поеме полагащата се тежест – колкото и голяма да е тя – вместо да пропагандира затваряне на хора.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Олимпийска шампионка по художествената гимнастика с горещи кадри

0 (0) Олимпийската шампионка в художествената гимнастика от 2012 година Каролина Севастянова зарадва феновете си в социалните мрежи. 26-годишната красавица пусна снимка, на която е по секси червена рокля, показвайки изящното си тяло. Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина Как ще оцените статията? Кликнете на звездичката, за да оцените […]
d0bed0bbd0b8d0bcd0bfd0b8d0b9d181d0bad0b0 d188d0b0d0bcd0bfd0b8d0bed0bdd0bad0b0 d0bfd0be d185d183d0b4d0bed0b6d0b5d181d182d0b2d0b5d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.