Радиационният фон на АЕЦ „Козлодуй“ е в нормални граници

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d180d0b0d0b4d0b8d0b0d186d0b8d0bed0bdd0bdd0b8d18fd182 d184d0bed0bd d0bdd0b0 d0b0d0b5d186 d0bad0bed0b7d0bbd0bed0b4d183d0b9 d0b5 d0b2

Радиационният фон на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е в нормални граници, няма риск и причина за безпокойство от персонала на централата и населението, се съобщава на сайта на атомната електроцентрала.

Оттам припомнят, че на 20.11.2020 г., след презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през предходната горивна кампания.

Съгласно предписанията на заводската и конструкторска документация за безопасна експлоатация в такива ситуации, като превантивна мярка, мощността на 6-ти блок е била намалена с няколко процента.

В резултат на предприетите действия, през последната седмица на 6 блок е налице устойчива тенденция на понижаване на нивото на активността на топлоносителя в първи контур, в сравнение с регистрираните стойности в средата на ноември.

Данните от автоматичния контрол ежедневно се потвърждават и от контролните лабораторни измервания, допълват от АЕЦ "Козлодуй". След окончателното установяване на стойностите на активността в топлоносителя близко до обичайното им ниво и изпълнението на всички технически изисквания за безопасна експлоатация, топлинната мощност на 6 блок ще бъде възстановена до номиналната.

Радиационните параметри на околната среда в района на АЕЦ "Козлодуй" са обект на постоянен мониторинг с детайлни и систематични изследвания, изпълнявани по утвърдени в практиката валидирани методи на анализ и измервания, изтъкват от централата.

Освен радиоекологичния мониторинг от АЕЦ "Козлодуй", се прилага и независим мониторинг от органите на МОСВ – Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) и на МЗ – Национален център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), както и регулаторен контрол от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Този независим контрол включва измервания с автоматизирани системи за радиационен гама-фон и води от р. Дунав, които дават възможност за своевременно регистриране на всяко изменение в радиационната обстановка в района. Вземането на проби и лабораторните радиационни измервания се изпълняват от акредитирана регионална лаборатория РЛ-Враца към ИАОС/МОСВ.

Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) паралелно извършва независим надведомствен контрол на радиационната обстановка и оценка на здравния риск за населението в района на централата. Изследват се проби от въздух, води, почва и храни.

Резултатите от мониторинга се публикуват и са достъпни за обществото, което гарантира прозрачност на информацията, се посочва още в съобщението.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

7 години затвор за турчин, пренесъл в България 50 кг хероин

0 (0) По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Ямбол (след постигнато споразумение в съдебно заседание) бе наложено наказание от 7 години „лишаване от свобода“ спрямо турския гражданин Шабан Д. Той е подсъдим за това, че контрабандно пренесъл през границата на страната 100 пакета високорисково наркотично вещество – хероин. […]
7 d0b3d0bed0b4d0b8d0bdd0b8 d0b7d0b0d182d0b2d0bed180 d0b7d0b0 d182d183d180d187d0b8d0bd d0bfd180d0b5d0bdd0b5d181d18ad0bb d0b2 d0b1d18a

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.