Рашков: Бюрото за защита е пазило само Гешев през 2020 г.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d180d0b0d188d0bad0bed0b2 d0b1d18ed180d0bed182d0be d0b7d0b0 d0b7d0b0d189d0b8d182d0b0 d0b5 d0bfd0b0d0b7d0b8d0bbd0be d181d0b0d0bcd0be d0b3

Подчиненото на главния прокурор бюро за защита според собствените си данни не е имало нито един свидетел под закрила през цялата 2020 г. В същото време то има огромен бюджет и се използва за денонощна охрана на обвинител №1 Иван Гешев. Това обяви в студиото на „Лице в лице“ по бТВ вътрешният министър Бойко Рашков.

„Това е Франкенщайн – нещо, което нито е полицейски орган, нито е орган по сигурността като ДАНС. Те не са разследващи органи, те са едни служители, назначени персонално от главния прокурор, които получават много по-високи заплати от тези на служителите, работещи в НСО и тези в МВР. Вероятно са се занимавали само с охраната на Иван Гешев – държавният глава не разполага с такава охрана“, подчерта той.

По думите му става дума за структура с 9-10 млн. лв. годишен бюджет и 150 души на щат, „като една голяма част от тях не правят друго, освен да го (Гешев) охраняват на трисменен денонощен режим“.

Според Рашков по времето, когато бюрото е било към министъра на правосъдеито „такива извращения с щаб, бюджет, правомощия и подобни нито се предвиждаха в закона, нито бяхме свидетели на подобни арогантни действия“ като нахлуването в президентството преди година.

Вътрешният министър отбеляза и че днес Висшият съдебен съвет е реагирал очаквано, като определи като недопустимо искането за освобождаване на Гешев. „Различно е мнението на една немалка част от членовете на ВСС днес. Съотношението е 8:12, а тогава, когато е избран Гешев за главен прокурор, против са били четирима“, отбеляза Бойко Рашков.

„Той направи много груби грешки като главен прокурор и като юрист, може би очаква, че, като е недосегаем, никой няма да реагира. Поведението му тласка цялата прокуратура към подчинение на политическата власт“, заяви той и даде именно акцията на „Дондуков“ 2 като пример за политическо действие.

Според него разгласяването на информация, получена със СРС, е закононарушение и даже има варненски магистрат, осъден за такова действие.

Бойко Рашков подчерта, че, въпреки казаното от прокуратурата по темата, подслушване на протестиращи през 2020 г. е имало и ще изнесе допълнителни данни в ресорната парламентарна комисия.

„Изглежда Гешев не може да схване нещо – със собственото си поведение провокира политическа активност в парламента, която ще извърши такива промени в съдебната власт, които ще имат последици“, каза още Бойко Рашков.

Той допълва, че е очевидно, че Гешев не може да ръководи прокуратурата. „Той не може да я запази като независима, той е склонен да поднася прокуратурата на политическата власт така, че прокуратурата да изпълнява политически поръчки. Никой главен прокурор в последните 30 години не си е позволявал това“, допълни вътрешният министър.

Вътрешният министър заяви още, че процедурата не бива да бде оставена на този етап. Има възможности за продължаването ѝ и това ще стане още утре.

Рашков изрази съмнение също в юридическото образование на главния прокурор. По думите му в школата в Симеоново към момента на завършване не са получили диплома за завършено юридическо образование.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Минчо Спасов: Магистър по право ли е Иван Гешев?

0 (0) Преди няколко дни се замислих какво ще работи г-н Бойко Борисов , след като бе изритан от политиката. Оказа се, че не на всички завършили Висшата специална школа Симеоново (ВИПОНД) – „пожарна безопасност“ се признава проектантска правоспособност във Водоснабдителния и Канализационен сектор. Това коментира във "Фейсбук" Минчо Спасов. […]
d0bcd0b8d0bdd187d0be d181d0bfd0b0d181d0bed0b2 d0bcd0b0d0b3d0b8d181d182d18ad180 d0bfd0be d0bfd180d0b0d0b2d0be d0bbd0b8 d0b5 d0b8d0b2d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.