РБ: Властта реагира навременно, но недостатъчно ясно след провокацията на Русия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d180d0b1 d0b2d0bbd0b0d181d182d182d0b0 d180d0b5d0b0d0b3d0b8d180d0b0 d0bdd0b0d0b2d180d0b5d0bcd0b5d0bdd0bdd0be d0bdd0be d0bdd0b5d0b4d0be

От партията на бившия вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов – "Репубриканци за България" – коментираха горещата тема с искането на Русия войските на НАТО да напуснат България. Ето позицията на партията:

По повод искането на Министерство на външните работи на Руската федерация за изтегляне на военните сили на НАТО от територията на Република България и Република Румъния, повтаряно многократно през годините, въпреки правото на всяка суверенна държава свободно да избира, от ПП „Републиканци за България“ смятаме, че:

1. Позициите изразени от МВнР, министърът на отбраната (във Facebook) и президентът Румен Радев са навременни, но недостатъчно ясни от гледна точка на явната провокация от страна на Руската федерация. Призивът към диалог и дипломатически решения винаги е най-добрият начин за изход от кризи, но според нас в случая е необходима твърда и чиста позиция за намеренията на Република България, а именно за необходимостта от засилване сигурността на Източния фланг на НАТО.

2. Съгласни сме, че „решенията, които касаят България, се взимат от легитимните български власти в съответствие с Конституцията на страната и националната законодателна уредба”, затова сме заинтересовани да разберем какви са намеренията и решенията на новото българско правителство. В тази връзка смятаме, че е време за КСНС на тема Украйна и преките рискове за България, свързани с конфликта Украйна-Русия. Вярваме, че този бъдещ Консултативен съвет ще даде насоки, но не и ултиматуми как изпълнителната власт и парламента да изпълняват правомощията си в република с парламентарно управление.

3. Одобряваме позицията на президента, че „страната ни не приема ултимативни искания, от когото и да било”, но не и с оправданието , че „в страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника”. Не звучи убедително.

4. Очаква се през март 2022 г. да се приеме новата Съвместна декларация за сътрудничество ЕС-НАТО. Декларацията ще включва оценка на стратегическата среда в евроатлантическата зона в контекста на събитията в Украйна. Важно е като член на двата формата да запазим принципните си позиции и граденото с години доверие за партньорство.

5. Важно е по време на текущото председателството на ОССЕ от страна на Полша да се продължат опитите за комуникация с Руската федерация, както и в Съвета НАТО-Русия.

6. От Републиканци за България призоваваме парламентарното мнозинство да приеме Декларация, в която да стане ясна позицията на България и тя да бъде основа за последващите действия на изпълнителната власт.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пеканов: Призивите за повишаване на лихвите, за да се успокои инфлацията, показват неразбиране на паричната политика

0 (0) Нека да не се занимаваме с жълтини и спекулации, а да се опитваме да говорим за проблемите пред нас, пред страната ни. Един такъв проблем в момента е инфлацията и ще ви споделя в едно дълго четиво малко от академичния дебат по темата. В последните месеци в развитите […]
d0bfd0b5d0bad0b0d0bdd0bed0b2 d0bfd180d0b8d0b7d0b8d0b2d0b8d182d0b5 d0b7d0b0 d0bfd0bed0b2d0b8d188d0b0d0b2d0b0d0bdd0b5 d0bdd0b0 d0bbd0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.