Румен Гечев: Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d180d183d0bcd0b5d0bd d0b3d0b5d187d0b5d0b2 d0bfd180d0b5d0b3d0bed0b2d0bed180d0b8d182d0b5 d0bdd0b5 d181d0b0 d182d0b5d0b0d182d18ad180 d0bd

Има полза от водените в момента преговори. Още повече, че срещи в подобен формат се правят за пръв път. Доста различни партии от целия политически спектър обсъждат основните параметри на своите програми. В края на всяка среща по сектори се вижда къде имаме допирни точки и общи цели”. Това каза в предаването „Карай направо” по Нова телевизия депутатът от БСП професор Румен Гечев.

По думите му преговорите в момента не са театър. „Най-важният ефект на преговорите е, че се опознаваме”, категоричен беше той.

На въпрос ще имаме ли правителство до Коледа Гечев отговори: „Прави се всичко възможно. Хората са уморени, не ми се мисли, че няма да се сформира правителство. Това ще бъде огромно разочарование. Не на всяка цена. Но политиците са притиснати до стената. Трябва да се положат максимални усилия да се обединим около няколко ключови и важни цели за България, които не подлежат на дискусия. И да влезем в 2022 година с правителство. Това е задължително”.

„Не сме обсъждали въпроса с Коледната ваканция. Бих се ангажирал с това, че би изглеждало странно в това напрегнато време да имаме Коледна ваканция. Да сядат депутатите, всички колеги да приемаме бюджета за следващата година. Приемането на бюджета е свързано с технология, разписана в законите на страната. Има законови изисквани как се приема бюджет. Мога със сигурност да кажа, че бюджетът няма как да бъде приет до края на Коледа или Нова година. В това няма нищо страшно. Имам механизми, които гарантират социалните плащания. През месец януари ще се действа по бюджета за 2021 година. И най-късно до края на януари догодина ще се приеме новия бюджет и от февруари ще влезе в сила”, посочи Гечев.

По отношение на индексацията на пенсиите той беше категоричен, че има разбиране от страна на колегите му по време на преговорите.

„Нашето настояване е към пенсионното осигуряване през 2022 година, включително за януари, на пенсионерите да бъдат подсигурени тези 50 лева, които получаваха през 2021 година”.

„Обсъждаме и помощ за домакинствата за разходите за електричество. Искахме първите 200 киловатчаса да се поемат от държавата. Това разбира се няма да е за всички, тъй като хората с високи доходи могат да си го позволят. Обмисля се да се разшири обхватът на домакинствата, които ще получават помощи като енергийно бедни и парите да отиват при най-нуждаещите се. Има възможност около 130-140 милиона лева да се осигурят в бюджета за целта – разговарях с колегите от Финансовото министерство”.

За намаляване на ДДС за стоките от първа необходимост: „Проблемът при въвеждането на диференциирания данък е, че няма как България за следващите седмици да изработи механизми по контрол, който да предотврати измамите с ДДС. Краткосрочно в първите месеци на 2022 година ще се наложи вместо да се диференциира ДДС да се увеличат социалните помощи, докато се изработи механизма за контрол”.

"Осигурени са средства за медицинските работници на първа линия, борещи се в пандемията от COVID-19. Това е ангажимент, поет още от служебното правителство, който ще бъде спазен", подчерта Румен Гечев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хали Бери готова да режисира филм за Жената котка

0 (0) Актрисата Хали Бери обяви, че е готова да режисира филм за Жената котка, съобщи Movie Web. Предстои да излезе нейния първи режисьорски филм. Тя си спомни за ролята на Жената котка, която сама изигра. Филмът излезе отдавна и не получи добри отзиви. Бери смята, че днес може да […]
d185d0b0d0bbd0b8 d0b1d0b5d180d0b8 d0b3d0bed182d0bed0b2d0b0 d0b4d0b0 d180d0b5d0b6d0b8d181d0b8d180d0b0 d184d0b8d0bbd0bc d0b7d0b0 d0b6d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.