САЩ: Ще пазим глобалната финансовата система от злоупотреби на корумпирани лица

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b0d189 d189d0b5 d0bfd0b0d0b7d0b8d0bc d0b3d0bbd0bed0b1d0b0d0bbd0bdd0b0d182d0b0 d184d0b8d0bdd0b0d0bdd181d0bed0b2d0b0d182d0b0 d181

Вчерашният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона "Магнитски". Това стана известно от думите на Пол Ахърн – първи заместник- помощник секретар в Министерството на финансите на Съединените американски щати, по време на среща с български медии, предаде NOVA.

На нея присъства и американският посланик в България Херо Мустафа.

По-рано вчера от Министерството на финансите на САЩ съобщиха, че налагат санкции на трима българи и на 64 компании, съгласно закона "Магнитски". Това не е първият случай на български гражданин да попада под силата на американския закон, в началото на февруари 2020 г. съдията от Специализирания съд Андон Миталов също беше санкциониран заради корупция.

Американските власти са готови да работят с българските институции по случая със санкционираните български граждани и фирми, научи още БТА от източници, запознати с предприетите действия по закона "Магнитски".

Целта на санкциите по закона "Магнитски" е насочена срещу корупцията, замесените в нея лица и не е политически акт. Разследването по случая е продължило достатъчно време, за да се съберат необходимите доказателства за съответните нарушения. Като Министерството на финансите на САЩ използва множество източници на информация, за да събере необходимите данни за нарушения, включително от медийни публикации и от партньорски служби и институции. Последиците от санкциите са, че се блокира цялата собственост на Божков, Пеевски и Желязков в САЩ, както и цялата тяхна собственост, която е под контрола на граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в страната.

По време на срещата с медиите Ахърн каза, че вчерашното действие срещу тримата българи и свързаните с тях фирми и лица, демонстрира продължаващите усилия на правителството на САЩ да държи отговорни лицата замесени в корупция. "За да продължим да защитаваме глобалната финансова система от злоупотреби от корумпирани лица, ние насърчаваме всички правителства да имплементират подходящите и ефективни мерки срещу изпирането на пари, насочени срещу корупцията", каза Ахърн.

Той заяви също, че от Министерството на финансите на САЩ са готови да работят заедно с България по реформи, насочени срещу изпирането на пари, които да доведат до финансова прозрачност. Ахърн добави, че призовават съответните регулаторни органи у нас да обяснят рисковете от правене на бизнес със санкциониралите лица и свързаните с тях фирми.

Пол Ахърн е пристигнал в България на 31 май, като заедно с посланика на САЩ Херо Мустафа се е срещнал с настоящи и бивши представители на държавната власт, както и с политически партии. Като предстоят срещи с още представили на българските институции и гражданското общество. Това е второ посещение на Ахърн в България, той е бил у нас и в началото на 2020 г. Посланикът на САЩ Херо Мустафа определи предприетите действия като много важни. Тя акцентира върху желанието на американските власти да бъдат прозрачни към всички относно своите действия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Горивата у нас са значително по-скъпи, отколкото миналата година

0 (0) На прага на лятото горивата у нас са значително по-скъпи, отколкото бяха миналата година. Причината е възстановяването на икономиката след пандемията и увеличението на цените на петрола на международните пазари. Тази година най-масовият бензин у нас е по-скъп с над 40 стотинки за литър спрямо миналата, сочи справка […]
d0b3d0bed180d0b8d0b2d0b0d182d0b0 d183 d0bdd0b0d181 d181d0b0 d0b7d0bdd0b0d187d0b8d182d0b5d0bbd0bdd0be d0bfd0be d181d0bad18ad0bfd0b8 d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.