СЕМ поиска въвеждане на 5 г. професионален стаж за генералните директори на БНР и БНТ

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b5d0bc d0bfd0bed0b8d181d0bad0b0 d0b2d18ad0b2d0b5d0b6d0b4d0b0d0bdd0b5 d0bdd0b0 5 d0b3 d0bfd180d0bed184d0b5d181d0b8d0bed0bdd0b0d0bb

Изискването за пет години трудов стаж на кандидатите за генерални директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия да бъде заменено с пет години професионален стаж – това предлага Съветът за електронни медии в становище по проекта за промени в Закона за радиото и телевизията. Аргументът на медийния регулатор е, че това ще позволи на повече професионалисти да се кандидатират, предаде БНР.

СЕМ обсъди на днешното си заседание доклада за измененията на Закона за радиото и телевизията. На 30 октомври правителството внесе в Народното събрание законопроект за промени в медийния закон. Целта им е синхронизиране на националното ни законодателство с новите разпоредби на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги. Проектът предвижда СЕМ да осъществява надзор и върху доставчиците на платформи за споделяне на видеоклипове.

В същото време до 18-и ноември е срокът за обществено обсъждане на още един проект за изменения в Закона за радио и телевизия, който засяга основно финансирането на БНР и БНТ. В знак на протест срещу липсващи текстове в този, качен от Министерството на културата за обществено обсъждане, проект за промени в медийния закон, засягащи управлението на обществените медии, генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставката си, и впоследствие я оттегли след настояване на работещите в общественото радио.

СЕМ прие на днешното си заседание становище относно промените в Закона за радиото и телевизията. Още в началото ключов момент, за който председателят на СЕМ Бетина Жотева заяви, че:

"Съществуването на два проекта за закон, на един и същи закон, е възможно най-неудачният вариант за промяна на закон, тъй като има много неизчистени моменти в съгласувателните процедури и това довежда до объркване на всички, които се опитват правилно да разберат какво се случва със ЗРТ. В крайна сметка, когато двата проекта за закон влязат в парламента, там ще трябва да има една трета група, която да обедини двата проекта".

Относно втория проект за изменения, а именно каченият за обществено обсъждане от Министерство на културата и който всъщност доведе до създаване на напрежение с ведомството от последните две седмици, СЕМ отчита като положителна стъпка по-детайлното дефиниране на обществената мисия на двата национални обществени доставчика, както и на дейностите и услугите за нейното реализиране, но нататък има няколко момента, с които медийният регулатор не е съгласен или ги допълва. Като например:

"Разширеното правомощие на СЕМ да бъде администратор на държавни помощи – с изготвяне на методика за оценка на разходите за създаване или предоставяне на медийни услуги. СЕМ подчертава, че новите му дейности са нетипични за регулатора по съдържание, какъвто сме ние. Това предполага създаване на отделно звено от финансисти и икономисти, които единствено да да администрират държавните помощи за БНР и БНТ. Затова СЕМ не приема текстовете в законопроекта, свързани с финансирането му, като смята, че тези текстове трябва да бъдат ревизирани. … Друг възможен приход за бюджета на СЕМ могат да бъдат и средствата от европейски проекти – нещо, което не е залегнало в проекта за допълнение и изменение на закона", подчерта Жотева.

Що се отнася до липсващите в качения от Министерството на културата за обществено обсъждане проект за промени в медийния закон текстове, засягащи управлението, мандатите и задълженията на управителните съвети на обществените медии, Бетина Жотева коментира:

"Нито аз, нито моите колеги можем да се месим в решенията на Министерството на културата. … Надявам се по време на това обществено обсъждане този проект за закон да претърпи необходимите промени. Тази особеност в управлението на медиите, която се отчита през годините и при БНТ, и при БНР, свързана с разминаването на мандатите на членовете на управителните съвети с тези на генералните директори, е нещо, което не смятаме, че спомага на доброто управление на БНТ и БНР".

"В рамките на тези работни групи ние съвместно приехме текстове, които са свързани с управлението на двете обществени медии. Практиката показва, че посочените в закона основания за реализиране на отговорността на органите на управление са ограничени. Тъй като са разгледани общо, позицията ни е, че колегите от БНТ и БНР имат право да настояват те да бъдат върнати", заяви председателят на СЕМ.

Още нещо важно във връзка с управлението на обществените медии:

"Изискването за пет години трудов стаж на кандидатите за генерални директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия да бъде заменено с пет години професионален стаж. Това ще позволи на повече професионалисти да се кандидатират. Ще имаме по-голяма възможност да избираме между професионалисти и хора, които са готови да работят за обществените медии".

Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Германия: Трябва да бъде преброен всеки глас

0 (0) Важно е участниците в предизборната кампания да приемат резултатите от изборите в САЩ. Това заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ди Велт. Германският представител очаква да бъде преброен всеки глас. Чак тогава ще е ясен новият президент. Германското правителство призова резултатите да бъдат приети от […]
d0b3d0b5d180d0bcd0b0d0bdd0b8d18f d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4d0b0 d0b1d18ad0b4d0b5 d0bfd180d0b5d0b1d180d0bed0b5d0bd d0b2d181d0b5d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.