Сигнал до ФАКТИ: Отрязаха 4-вековни дървета, за да построят паркинг. Къде сте държавници?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b8d0b3d0bdd0b0d0bb d0b4d0be d184d0b0d0bad182d0b8 d0bed182d180d18fd0b7d0b0d185d0b0 4 d0b2d0b5d0bad0bed0b2d0bdd0b8 d0b4d18ad180d0b2

"Къде сте държавници? Къде се красиви дървета и чистият въздух, с който ни дарявахте?".

Така започва писмото си до ФАКТИ наш читател от столичния жилищен квартал "Лозенец".

"В "Лозенец" на ул. "Вежен" 25 растяха многогодишни дървета. Те не пречеха на никого. През пролетта перестите зелени листа приютяваха бяло-розовите цветове, които се преобразуваха в бодливи топчести обвивки. Когато узрееха от тях падаха на земята кестени. Тези кафяви, лъскави плодове бяха рожбите на красивите природни феномени, пречистващи въздуха на живущите граждани от околните сгради.

Дърветата се напояваха от подземните води, за които се знае от години. Няколко пъти неуправляемите естествени подземни води по наклонените терени допринесоха за срутвания в дворове и улични платна на кръстовището на ул. "Църноок", ул. "Цветна градина" и ул. "Вежен" (от 4-12м. дълбочина). Единствените стражи срещу срутвания и наводнение в този сектор бяха унищожените дървета, които жадно пиеха вода от подземния водосбор.

Но не само това. Кестените се събираха и всеки по свой начин ги използваше, защото дивият кестен е чудодейно лекарство от природата", разказва нашият читател.

"До кестените има триъгълно място, оставено за зелена площ, където децата да си играят. Място привечер за отдих. Само че общината преди години го продаде, а после последваха няколко препродажби. Сега е паркинг, ограден с телена мрежа и с нов проект за построяване на блок с височина 8 етажа и подземни паркинги. Отделен е фактът, че 8-етажна сграда в този тесен и маломерен парцел е в грубо нарушение на законовите отстояния от съседните жилищни сгради. На този план-проект няма ситуирани дървета. Разбира се, те са премахнати предварително. Всичко в нарушение на закона. Вероятно някой от собствениците бе продупчил дърветата и налял в дупките течност, за да изсъхнат. Това не му беше достатъчно, а и ги е отсякъл. Може би на новия строител и собственик те ще пречат, макар че са извън терена за застрояване. Те бяха общинска собственост и живот за обществото от квартала.

Съкварталците възразяваха, имаше публични събрания, подписки, водеха се дела, но без резултат", пише още дамата.

"Сега е пусто, грозно и зелените клони ги няма, но природата не прощава такива зловредни деяния, защото дърветата са живи организми, като хората. Да посегнеш на живи организми, извисяващи се с достолепие десетки години, както и да отнемеш последната зелена площ, е престъпление и грях!", смята тя.

"Никой няма право да нарушава екологията и ощетява обществото, като му отнема чистия въздух", категоричен е нашият читател.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия подготвя разрив с долара

0 (0) Русия изглежда е заела позиция за пълен разрив с долара. Това обяви китайският експерт Чен Идзин, цитиран от Global Times. Това едва ли ще има реално въздействие върху Русия, след като статутът на рублата като платежно средство е като цяло стабилен. Основните партньори в икономическо отношение на страната […]
d180d183d181d0b8d18f d0bfd0bed0b4d0b3d0bed182d0b2d18f d180d0b0d0b7d180d0b8d0b2 d181 d0b4d0bed0bbd0b0d180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.