Симидчиев: Ако носехме маски, нямаше да има нужда от друго

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b8d0bcd0b8d0b4d187d0b8d0b5d0b2 d0b0d0bad0be d0bdd0bed181d0b5d185d0bcd0b5 d0bcd0b0d181d0bad0b8 d0bdd18fd0bcd0b0d188d0b5 d0b4d0b0

"Здравната ни система е поставена под сериозно напрежение, всички легла са пълни с хора, които изискват високи нива от кислород, там където работя, необходимо е да се направи нещо", посочи пулмологът Александър Симидчиев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Дълго време апелирах да се носи маска и да се спазва физическа дистанция, ако спазвахме тези мерки, нямаше нужда се прави каквото и да било друго. Понеже това не се случва, пандемичният процес излиза извън контрол и е необходимо да се прилагат по-строги мерки", обясни той.

Според лекаря, трябва да увеличим контрола над пандемичния процес, така че да можем да изчакаме двете готови ваксини, които ще дойдат в обозримо бъдеще. "Ако и там постигнем широко покритие с ваксинален групов имунитет, пандемичният процес на практика няма да може да се развива повече", каза той.

Според него, ако има към 80% ваксинално покритие, няма да има огнища на зараза, но проблемът е, че отсега се знае, че голяма част от хората ще бъдат против ваксинирането.

"И болните са много, и здравната система изнемогва, защото в значителна степен е нереформирана", посочи още д-р Симидчиев. Имаме множество проблеми, които вирусът изкарва на повърхността като лупа, отбеляза той.

"При всички положения по-строги мерки ще дадат ефект навсякъде, където се приложат. Стегнахме дотук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, не трябваше да се делим на "за" и "против" каквото и да е било", коментира пулмологът.

Според него има някои неща, които са доказани – едното е профилактичния подход. "Това са противоепидемичните мерки – маски и физическа дистанция. Тези неща работят", заяви Александър Симидчиев.

"Ремдесивир е антивирусен препарат. Ясно е вече, че това заболяване протича в две фази. Първата фаза е, когато вирусът навлиза в организма и се размножава. Там симптомите са леки и хората смятат, че всичко е ок. Втората фаза е, когато се включи имунната система на висока скорост и започне да се бори с вируса. Тогава стават тежките поражения, тогава хората стават с висока температура, започна да спада кислорода. Всички неща, заради които влизаме в болница обикновено се случват във втората фаза. Ако прилагаме този медикамент късно в еволюцията на заболяването, няма да има особена полза, защото вирусът вече се е намножил. Когато направим научни изследвания, виждаме, че приложението му в болнични заведения при тежко болни не работи. Тези пациенти не намножават толкова вирус, а имунната система е тази, която свръхреагира", обясни специалистът.

Според него, ако този медикамент се прилага на леко болните, трябва да се прилага изключително масово, но неговата позиция не е правилно намерена.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Фирмите плащат авансовия корпоративен данък до 15 декември

0 (0) До 15 декември фирмите плащат авансовия корпоративен данък за 2020 г. Това е и последният срок. Фирмите, чийто приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000 лева, са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък. Те са месечни и тримесечни и се определят на база на […]
d184d0b8d180d0bcd0b8d182d0b5 d0bfd0bbd0b0d189d0b0d182 d0b0d0b2d0b0d0bdd181d0bed0b2d0b8d18f d0bad0bed180d0bfd0bed180d0b0d182d0b8d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.