Синдикати и работодатели искат актуализация на бюджета

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b8d0bdd0b4d0b8d0bad0b0d182d0b8 d0b8 d180d0b0d0b1d0bed182d0bed0b4d0b0d182d0b5d0bbd0b8 d0b8d181d0bad0b0d182 d0b0d0bad182d183d0b0

Това, което подготви служебното правителство и е задача за годината, е актуализацията на бюджета. Предвижда се актуализация на пенсиите, мерки за подкрепа на здравния сектор и подготовката на евентуална следващата Ковид вълна. При предприятията очакваме мярката 60/40 да се трансформира във вида, който предлагаме. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според него, когато предприятията спират работа, се очаква мярката да поеме 75% от липсващия доход.

"Ръстът на заплатите се състоя и той не е символичен – за някои администрации се увеличиха заплатите с 30%. В реалния сектор също имаше ръст на заплатите, средната се повиши. В България имаше остър недостиг на работна ръка. Имаше при върха на кризата ръст на безработицата и пак се доближаваме до ръст на недостиг на работната ръка. Индустрията се възстанови до нивата преди пандемията", обясни Велев за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че БВП може да се увеличи чрез инвестиции и иновации.

"Няма друг измислен начин за страна като нашата. Това може да стане с реформи в сектор сигурност, правосъдие – да се даде правна сигурност, правна стабилност, съчетано с функционирането на данъчния отдел. Трябва да се добави цялостното подобряване на бизнес средата", допълни събеседникът.

"Има нужда от увеличаване на пенсиите и трябва да се търсят резерви за това. Важното е да не се губи връзката с осигурителния доход. Относно максималния осигурителния доход – в България той е изпреварил нивото си. Той се мери спрямо средния. При нас са проблем минималната и средната пенсия, а не максималната", посочи Васил Велев.

"Четири от шестте партии в новото НС са обещали в своите програми необлагаем минимум. Държавата трябва да е активен участник в пазарната икономика. Държавата, освен че определя правилата, трябва и да играе по тези правила", посочи икономистът от КНСБ Любослав Костов.

Според него държави, които са били на прага на въвеждането на еврото, са вдигали ударно доходите си.

"Най-важното е актуализацията на бюджета. Има си стъпки за извървяване. Не виждам кой политик ще каже на пенсионерите, че ще им вземе даваните вече доста месеци 50 лв., тези пари трябва категорично да останат в тях. Трябва да нарастват пенсиите", изтъкна той.

Любослав Костов е на мнение, че не сме чули и дума за необлагаем минимум от "Има такъв народ".

"Това е пипане на един или два данъка без ясни перспективи. Ако искаме да правим данъчна реформа, трябва да излезем с разчети", допълни още икономистът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Здравното министерство е споразумя с медиците от "Пирогов"

0 (0) Днес в Министерство на здравеопазването се проведе среща между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и заместник-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов, председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров, председателя на столичната колегия на съсловната организация доц. Асен Меджидиев, 13 представители на протестиращите медици, сред които и […]
d0b7d0b4d180d0b0d0b2d0bdd0bed182d0be d0bcd0b8d0bdd0b8d181d182d0b5d180d181d182d0b2d0be d0b5 d181d0bfd0bed180d0b0d0b7d183d0bcd18f d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.