Спасено мече е новият обитател на Парка край Белица

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0bfd0b0d181d0b5d0bdd0be d0bcd0b5d187d0b5 d0b5 d0bdd0bed0b2d0b8d18fd182 d0bed0b1d0b8d182d0b0d182d0b5d0bb d0bdd0b0 d0bfd0b0d180d0ba

Паркът за танцуващи мечки край Белица има нов обитател – тригодишният мечок Теди, който е докаран от зоопарка в Щип в Северна Македония. Там той прекарва почти целия си живот зад решетките на тясна клетка, преди от „Четири лапи“ да получат сигнал от местни активисти и да стартират преговори за освобождаването му. Макар решението Теди да дойде в убежището за кафяви мечки в полите на Рила да е взето още миналата година, извънредната ситуация и формалностите около издаването на необходимите за пътуване документи са забавили спасителната акция, съобщават от „Четири лапи”.

Самото пътуване на Теди от Щип до Белица също се оказва огромно предизвикателство. Макар разстоянието да не е голямо, липсата на одобрен граничен пункт за внос на животни от Северна Македония в България наложило да се избере заобиколен маршрут през Гърция.

„Успяхме да преминем през Гърция буквално часове преди в страната да бъде въведена национална блокада заради коронавируса,“ разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки.

„Поехме голям риск с организирането на транспорта, но си заслужаваше да опитаме, защото в противен случай Теди щеше да прекара цялата зима в тясната клетка на зоопарка в Щип”, добавя той.

В мечешкото убежище край Белица вече всичко е подготвено за новия обитател – през първите няколко дни той ще бъде изолиран в самостоятелна изкуствена бърлога, за да може да привикне към новата среда, а след това постепенно ще бъде допускан и до откритите площи. До края на зимата се очаква Теди да живее в самостоятелен сектор, а след това в зависимост доколко се е адаптирал към новия си дом, ще се прецени дали да бъде събран с някой от по-старите обитатели на Парка за танцуващи мечки.

Отглеждането на мечки от частни лица в Македония е забранено, освен в случаите, когато за това е издадено разрешително от съответните компетентни органи. Въпреки това, забраната невинаги се прилага поради липсата на места за настаняване на конфискуваните животни. Според проучване на „Четири лапи“, има поне още две мечки, които се отглеждат в неподходящи условия. Спасявайки Теди, от организацията целят не само да подобрят условията на живот на мечока, но също така и да спомогнат за постигане на една от основните си дългосрочни цели на Балканите – край на жестокото отглеждане на кафяви мечки.

Паркът за танцуващи мечки стартира дейността си през 2000 г., благодарение на съвместните усилия на Министерство на околната среда и водите, Община Белица, „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо.

Първоначалната цел е да се осигури убежище за всички танцуващи мечки в България, което е постигнато през 2007 г. През следващите години в парка са настанени спасени от лошите условия на наши зоопаркове мечки, както и танцуващи мечки от Сърбия и Албания. Днес в Парка за танцуващи мечки на площ от 120 декара живеят 21 животни от 4 балкански страни.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Британското правителство е близо до одобрение за изграждане на два нови реактора

0 (0) Британското правителство е близо до „зелена светлина“ за два нови енергоблока с реактори EPR от трето поколение в АЕЦ „Сайзуел Си“ в Съфолк, Югоизточна Англия. Разговорите с френската компания EDF, която трябва да строи реакторите, през последните седмици са се „засилили“, предава Би Би Си. Подробностите за финансирането […]
d0b1d180d0b8d182d0b0d0bdd181d0bad0bed182d0be d0bfd180d0b0d0b2d0b8d182d0b5d0bbd181d182d0b2d0be d0b5 d0b1d0bbd0b8d0b7d0be d0b4d0be d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.