Спасяват туризма с безплатна почивка за учители и ученици

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0bfd0b0d181d18fd0b2d0b0d182 d182d183d180d0b8d0b7d0bcd0b0 d181 d0b1d0b5d0b7d0bfd0bbd0b0d182d0bdd0b0 d0bfd0bed187d0b8d0b2d0bad0b0

„Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учениците и педагогическия персонал, тъй като за тях последните 2 година бяха изключително натоварени със своите последствия в много отношения. Това означава, че ние ще дадем възможност на 30 хил. ученици да посетят по определен ред туристическите места – хотели. Това ще стане през туристическите оператори. С тях ще има и медицински персонал, който също ще може да летува безплатно. Един от най-големите ефекти на пандемията е намаляването на социалните контакти, които се отразяват тежко на децата. Една от основните цели е да им създадем такава среда. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес", заяви министърът на образованието Николай Денков.

Училищата ще могат да кандидатстват за новата услуга, спазвайки условията на програмата. Ще могат да участват не повече от 70 деца от едно училище. Няма да има диференциране между големи и малки ученици.

„Към средата на юли очакваме да бъдат сключени първите договори. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”, допълни Денков.

Всички бизнеси вече са отворени, но тези, които разчитат на туристи от чужбина продължават да бъдат най-силно засегнати. Минаваме в режим, в който подпомагаме бизнесите да се възстановят, да преминат през икономическата криза, да заработят нормално. В тази насока са всички мерки, които търсим, обясни служебният министър на финансите Асен Василев.

"Още преди ние да влезем като правителство бюджетът не се актуализира, а започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел", добави той.

Намерихме буфери по министерствата, чрез намаляване на разходите основно за персонал, продължаваме да търсим средства, за да може да продължи помощта към пенсионерите.

От централен бюджет успяхме да намерим средства, с които да вдигнем заетостта.

Служебният министър на туризма Стела Балтова коментира новата мярка на служебното правителство, която ще изпрати 30 000 ученици и учители безплатно на почивка, като „глътка въздух“.

„Децата ще имат възможност да отдъхнат след тази продължителна епидемична ситуация, но също така има насоченост и към подпомагане на туристическия сектор, защото ще бъдат подготвени туристически пакети и децата ще могат с тях да бъдат придвижени и застраховани до местата за настаняване и да бъде поето тяхното изхранване, плюс програми и обучения, музеи за тези деца и развлечения“, обясни Балтова. Туроператори и хотелиери ще имат полза от тази програма, допълни тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Любомир Каримански: Не е търсена ефективност в работата на ББР

0 (0) "Включих се в Има такъв народ /ИТН/ поради факта, че положението в България става нетърпимо от гледна точка на корупционните практики. Няма бъдеще за децата, липсва върховенство на закона. Става така, че не може да се осигури спокоен живот за бъдещото поколение. Това каза по bTV Любомир Каримански […]
d0bbd18ed0b1d0bed0bcd0b8d180 d0bad0b0d180d0b8d0bcd0b0d0bdd181d0bad0b8 d0bdd0b5 d0b5 d182d18ad180d181d0b5d0bdd0b0 d0b5d184d0b5d0bad182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.