Спорът за корабите за българския боен флот се ожесточава

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0bfd0bed180d18ad182 d0b7d0b0 d0bad0bed180d0b0d0b1d0b8d182d0b5 d0b7d0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181d0bad0b8d18f d0b1d0bed0b5d0bd

Германската компания Lurssen е извършила груби нарушения при подаването и актуализирането на офертата си за многофункционален модулен патрулен кораб, твърди италианската корабостроителница "Финкантиери", но пълномощникът на италианците адвокат Методи Методиев добавя, че не може да ги разкрие, защото били конфиденциална информация.

Коментарът идва предвид дадени обяснения в парламентарния контрол от страна на военния министър Красимир Каракачанов. В тях той признава, че Lurssen е трябвало да даде допълнителни обяснения по документите заради „невъзможност за оценяване на определени оферти, невъзможност за равнопоставено третиране на участниците при възприемане на условията и минималните изисквания на възложителя за интегрирана логистична поддръжка и неравнопоставеност при оценяване на офертите на участниците”. Същото е трябвало да направи и "МТГ-Делфин" – т.е. 2 от 3-те участници, подали документи по процедурата. Но Каракачанов казва, че в крайна сметка германската оферта отговорила на всички необходими изисквания.

Интересен факт е, че според Каракачанов цената, предложена от италианците, не отговаря на рамковата цена на проекта. Италианците пък недоволстват, че вицепремиерът е потвърдил, че те са оценени най-високо за цената, индустриалното сътрудничество и техническите показатели. Припомняме, че прогнозната минимална цена е 984 млн. лв. с ДДС – за доставка на два многофункционални модулни патрулни кораба, обучение на екипажите им, интегрирана логистична поддръжка за 3 години и доставка на резервни части.

Италианците обаче обвиняват Каракачанов, че е водил преговори с германците преди съдът да се произнесе по жалбата на "Финкантиери". Военният министър е категоричен, че разговори са започнали на 23 септември, т.е. след като съдът се е произнесъл, че е недопустимо да гледа жалбата, защото темата е национална сигурност.

"Финкантиери" недоволства и за друго – било ли допустимо участник в процедура последда става подизпълнител на спечелил друг участник. По тази тема Каракачанов не коментира. А италианците потвърждават, че са подали сигнал до Народното събрание, защото само там може да има жалба, щом става въпрос за национална сигурност.

Според "Капитал", едно от известните имена на ДПС Четин Казак беше адвокат на "Финкантиери", която е класирана на второ място в наддаването – намеква се дали няма натиск от тази страна за поръчката, след като Красимир Каракачанов каза, че има опит за саботаж на проекта заради политически интереси.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Гълъбинов: Чака ни продължителна безработица и нисък БВП

0 (0) Глобално, а и в България има предпоставки за рецесия с двойно потапяне, тоест, когато рецесията е последвана от краткотрайно възстановяване и нова рецесия. Сегашната рецесия с двойно потапяне е причинена от влошаването на ситуацията с COVID-19 и ще включва продължителна безработица и нисък БВП. Ниските лихвени проценти могат […]
d180d183d0bcd0b5d0bd d0b3d18ad0bbd18ad0b1d0b8d0bdd0bed0b2 d187d0b0d0bad0b0 d0bdd0b8 d0bfd180d0bed0b4d18ad0bbd0b6d0b8d182d0b5d0bbd0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.