Станислав Младенов: Мерките на кабинета „Янев“ за енергийната криза са добри, но временни

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d182d0b0d0bdd0b8d181d0bbd0b0d0b2 d0bcd0bbd0b0d0b4d0b5d0bdd0bed0b2 d0bcd0b5d180d0bad0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d0bad0b0d0b1d0b8d0bdd0b5

Мерките, които бяха обявени от служебното правителство на Стефан Янев за преодоляване на енергийната криза, са добро, но временно решение. Това заяви Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика на БСП – София, в интервю за радио "Фокус". Той обаче е категоричен, че влизането в действие на тези мерки в началото на следващата година и при условие, че има правителство, което да ги заложи в бюджета, са прекалено много и важни обстоятелства, заложени напред във времето. А българският бизнес се нуждае от бързо и ефективно решение сега.

"Компенсациите от 50 лева на мегават изразходван час от предприятията със сигурност ще помогне за преодоляване на енергийната криза", коментира той.

"Липсата на парламент и на правителство обаче се оказва огромен проблем, тъй като условието е тези 600 милиона лева, необходими за компенсациите, да бъдат заложени в бюджета за следващата година. Отново виждаме, че няма бързо и ефективно решение на проблемите на бизнеса. А българските икономически субекти най-вече в производствения сектор изключително много страдат от високите цени на електроенергията. Както всички добре знаем, тя е един от основните компоненти, които влизат в ценовия микс при определяне себестойността на всяка продукция", каза още експертът.

Младенов добави, че високата цена на електроенергията ще доведе до загуби за предприятията, а това от своя страна ще се отрази на данъците, които те плащат на държавата. "Печалбата на бизнеса ще намалее и съответно те ще внасят в хазната много по-малко средства. В дългосрочен план това се явява много голям проблем за фиска на държавата. А това ще доведе и до спад на заетостта. Като цяло, проблемът е много голям и трябва да търсим системно решение, а не краткосрочни мерки на парче. Напълно разбираемо е кабинетът "Янев" да има хоризонт 6 месеца по отношение на приемането на мерки, тъй като това е служебно правителство. Затова е много важно да имаме парламент и редовен кабинет, които да могат бързо и в оперативен порядък да решават въпросите дългосрочно. От това се нуждаят българските граждани и икономиката на държавата", обясни той.

Според икономическия експерт на БСП – София, проблемът с енергийната бедност не може да бъде решен сега и веднага, тъй като той е замитан под килима години наред. "Ценовият бум е следствие на натрупване на нерешени проблеми много дълго време. Конкретно имам предвид предходните правителства на ГЕРБ. До този момент все още няма единна стратегия за устойчиво енергийно развитие на България. В резултат на това страната ни няма визия за така наречената "кафява енергия". Няма план за решение на въпроса с въглищните електроцентрали и по-конкретно с Мариците. Всичко това утежнява работата и на вицепремиера Атанас Пеканов и възпрепятства внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Тъй като нямаме конкретика кога ще прекратим работата в сектор "кафява енергетика", коментира Младенов.

Той засегна и още един голям проблем, свързан с цената на електроенергията. "Обществена тайна е, че борсовите цени на енергията се манипулират. АЕЦ "Козлодуй" продава най-евтиния ток – на стойност от 148 лева. Търговете, които се обявяват, обикновено са за изключително кратък срок и все между различни празници. Тези търгове биват печелени от 4-5 борсови играчи, които разполагат с големи банкови гаранции или финансови ресурси и плащат на секундата. Документите им предварително са готови и само чакат да бъде отворен търгът. Това означава, че имат предварителна информация. Последният такъв търг на АЕЦ "Козлодуй" е за 300 мегавата, а цената, на която Атомната електроцентрала е продавала, е 175 лева.

При положение, че в момента цената, на която се търгува на пазара, е 148 евро! Затова една от мерките, които КЕВР задължително трябва да обмисли, е таван за закупуване на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" от един оператор. По този начин ще предотврати изкривяването на пазара и спекулациите с цените от страна на определени търговци. Разумно ми се струва един електроенергиен търговец да не може да купува от АЕЦ "Козлодуй" повече от 30 мегавата. Така ще има дисперсиране на този ресурс и съответно поевтиняване на цената на тока. Това е бърза и краткосрочна мярка, която КЕВР може да приложи веднага, без да чака служебно или редовно правителство. В крайна сметка, концентрацията на големи ресурси в единица търговци винаги води до изкривяване на пазара и е предпоставка за спекулации", каза Станислав Младенов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пиян заби автомобила си в магазин, спътникът му е в болница

0 (0) Пиян младеж е катастрофирал в паркирана кола и магазин в Лом, съобщиха от полицията в Монтана. Инцидентът е станал вчера, в 18.45, на ул. "Софийска" в града. 23-годишен неправоспособен местен жител управлявал лек автомобил "Фолксваген Голф" с Монтанска регистрация, с посока на движение от КПП Лом към града. […]
d0bfd0b8d18fd0bd d0b7d0b0d0b1d0b8 d0b0d0b2d182d0bed0bcd0bed0b1d0b8d0bbd0b0 d181d0b8 d0b2 d0bcd0b0d0b3d0b0d0b7d0b8d0bd d181d0bfd18ad182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.