Стартира 18-ото издание на „Българската Коледа“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d182d0b0d180d182d0b8d180d0b0 18 d0bed182d0be d0b8d0b7d0b4d0b0d0bdd0b8d0b5 d0bdd0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181d0bad0b0d182d0b0

Години наред "Българската Коледа" допринася за утвърждаване на дарителските традиции в страната и е доказателство, че българите носят в себе си силата на солидарността. С подкрепата на цялото ни общество, с усилията на лекарите и със своята прозрачност и ефективност, благородната инициатива се превърна в институция, която се ползва с огромна обществена подкрепа. Това заяви президентът Румен Радев в Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София, където обяви старта на осемнадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която е под негов патронаж, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава е подчертал, че именно в най-тежки моменти значението на солидарността нараства и призовал да не забравяме нуждаещите се от подкрепа деца.

"Убеден съм, че можем да подадем ръка на децата, за които нуждата от медицинска грижа е неразделна част от техния живот", е посочил президентът.

По думите на Румен Радев точно тази година е дала достатъчно поводи да разберем колко е важно да бъдем силни заедно в солидарността и отговорността си, да ценим още повече благородния труд на лекарите, да помагаме на най-уязвимите, да не губим надежда за бъдещето. Именно това са и ценностите, около които "Българската Коледа" обединява българите през последните седемнадесет години.

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година е под наслов "Заедно за децата с хронични заболявания – да превърнем надеждата в реалност".

Президентът е посочил, че новото издание на инициативата започва с надеждата за повече спасени деца, върнати детски усмивки и спокойни български семейства.

Основната цел на "Българската Коледа" – кампания 2020/2021, е да подпомогне подобряването на диагностично-лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение.

Благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи седемнадесетото издание на "Българската Коледа", което започна на 1 декември 2019 г. и приключи на 30 ноември 2020 г., разполага с бюджет от 2 460 000 лева, се посочва в съобщението.

Седемнадесетото издание на благотворителната инициатива е успяло да подпомогне 500 деца със сумата от 894 602 лева. Общо 408 от тях са получили средства за рехабилитация; 76 деца са подпомогнати за осъществяване на скъпоструваща медикаментозна терапия, а на 16 деца с неврологични заболявания са дарени средства за медицински изделия и помощни средства. "Българската Коледа" е дарила на 15 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 409 033 лева. Апаратура са получили университетски и многопрофилни лечебни заведения във Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Златоград, София, Гълъбово.

Президентът Радев е разговарял с лекарите от СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" – единствената в страната самостоятелна специализирана детска болница, в която се лекуват деца от цялата страна. Лечебното заведение вече седемнадесет години получава медицинска апаратура от най-ново поколение за клиниките по неонатология, гастроентерология, нефрология, неврология. А тази година и клиниката по ревматология, кардиология и хематология е получила дарение от "Българската Коледа" – цифрова ехографска система за ултразвукова диагностика на деца.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Петков пред ФАКТИ: Не разбираме ли, че нямаме главен прокурор, а слуга на Борисов?

0 (0) ''Няколко думи за самото интервю. Това е шедьовърът на Борисов в дисциплината ''политическа вулгарност''. Това е в стил свободен гьонсуратлък. Такова нещо аз мисля, че нормалният разум не може да приеме. Аз лично обичам Германия, бил съм много пъти там и съм с впечатлението за психически здрав народ, […]
d180d183d0bcd0b5d0bd d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bdd0b5 d180d0b0d0b7d0b1d0b8d180d0b0d0bcd0b5 d0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.