Стефан Янев: Липсват политически визионери

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d182d0b5d184d0b0d0bd d18fd0bdd0b5d0b2 d0bbd0b8d0bfd181d0b2d0b0d182 d0bfd0bed0bbd0b8d182d0b8d187d0b5d181d0bad0b8 d0b2d0b8d0b7d0b8

"Служебният кабинет ще подготви пакет от потенциално добри законодателни промени, който ще бъде предоставен на 46-ия парламент… Очаква се официалното предаване на Националния план за възстановяване да се случи до края на юли… През следващата седмица Министерството на здравеопазването ще представи план за реакция, ако Covid ситуацията у нас се влоши… В бюджета има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка".

Това обяви в интервю за БНР служебният премиер Стефан Янев.

Той поясни, че служебното правителство работи в рамките на закона, за да ограничи максимално купуването и продаването на гласове за предстоящите на 11 юли парламентарни избори:

"Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, то ще оцени усилията".

Според Янев в българския политически живот се забелязва отдалеченост – неангажираност на хората с политическия живот.

"Политическото представителство е в криза. Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо – партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление… Отчуждението между властта и хората трябва да се преодолее".

В предаването "Неделя 150" министър-председателят допълни:

"Порази ме мащаба на това, което заварихме. Картината не е добра, но тя не е неизвестна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както трябва, сега виждаме пълния размер. Не се опитваме да правим пълна ревизия. Не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи, които вече са дадени на прокуратурата, може би ще има и други".

Янев поясни, че отношенията между изпълнителната власт и съдебната система са институционални.

"Институционалният подход е спазен. Какви са действията на съдебната система, не коментираме, защото съдебното решение се изпълнява, не се коментира".

Премиерът посочи, че в момента имаме типично надпартийно правителство.

"В работата ни не е имало партиен натиск откъдето и да било… Ако новият парламент реши, че този тип надпартийно управление е възможно, това е въпрос и изкуство на самия парламент да създаде необходимия инструментариум това да се случи".

По темата за бюджета Янев коментира, че в него има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка.

"С постановление взехме почти 500 млн. лева от "Автомагистрали" и ги пренасочихме към централния бюджет, като започва преразпределението им – мерките за медиците, за пенсионерите, за мярката 60/40".

Министерството на здравеопазването работи по план за реакция, ако ситуацията с коронавируса у нас се промени. Планът ще бъде представен през следващата седмица, като фокус в него ще бъде ваксинацията като единствения начин за смекчаване на тежки последици от нова вълна.

"Обсъжда се възможността при ваксиниране с втора игла на ваксинирания да се дават ваучери… Възможно е да сме изправени пред риска да бракуваме ваксини".

Стефан Янев изрази надежда, че до края на следващата седмица философията на Националния план за възстановяване ще бъде представена в Брюксел, след което ще има обществено обсъждане. Очаква се официалното предаване на плана да се случи до края на юли.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отново избрана Льо Пен

0 (0) Марин льо Пен беше преизбрана за председател на групата ‘‘Национален сбор‘‘, съобщи Фигаро. Това стана на партийна конференция днес. Победата дойде с почти пълно мнозинство. Реално нямаше други кандидати за поста. Льо Пен оглавява движението от десет години. Тя планира отново да се кандидатира за държавен глава на […]
d0bed182d0bdd0bed0b2d0be d0b8d0b7d0b1d180d0b0d0bdd0b0 d0bbd18cd0be d0bfd0b5d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.