Стръвница влиза по дворовете в смолянско село, изяжда добитъка

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d182d180d18ad0b2d0bdd0b8d186d0b0 d0b2d0bbd0b8d0b7d0b0 d0bfd0be d0b4d0b2d0bed180d0bed0b2d0b5d182d0b5 d0b2 d181d0bcd0bed0bbd18fd0bd

Опасна мечка се е появила в Родопите, като вече има редица набези. Местните хора от село Арда се оплакват, че мечката напада добитъка им, съобщава БТВ. Мечката е забелязана в района още в средата на лятото на централни и оживени места. Последното нахлуване на хищникът е била в четвъртък.

„Нещата към този момент можеше да бъдат много по-трагични. Към 6:00 . чух думкане на входната врата, никой от къщата не беше излезнал. След като излезнахме от къщата, видяхме, че вратата на обора е отворена и са разхвърляни нещата в двора, оградата е огъната, има повалени растения в двора“, разказва собственикът на къщата Хари Тютюнаров.

За да влезе в обора, мечката изкъртила прозореца. След това повлякла животните там през двора.

Видях, че две от овцете липсват. Другите животни бяха много уплашени, но се бяха качили по стените от страх“, казва Хари. По-късно той открил части от двете овце в двора в непосредствена близост до къщата. След инцидента Хари е поставил електрическа ограда, но според него „това е временно решение, защото при евентуална среща с мечката извън къщата нямаш никакви шансове.

Основната причина мечките да слизат в селищата през есента е гладът. Това е период, през който мечката трябва да натрупа мазнини за зимния си сън. Тази година няма много естествена храна в гората. Жълъд няма, плодовете са сухи, затова и зачестиха случаите“, казва биологът Владимир Тодоров от ИБЕИ – Бан.

В конкретния случай става дума за доста възрастна мечка. Имахме ситуация с нея, хванахме я, преместихме я. Тя беше първата преместена мечка в България. Естествено, тя успя да се върне и започнаха проблемите“, разказа Тодоров. Мястото за преместването е било препоръчано от служители на горското стопанство. То е било на над 20 километра от селото. По думите на Тодоров тя се е върнала, защото познава района, живяла е в него 4 години и хората не са я прогонили, чувства се защитена от други мечки и хищници, а има и храна.

Мечката е с нашийник с геолокатор и последното ѝ местонахождение е в близост до джамията на селото, сега може заради шума да се преместила малко, разкри Тодоров. Според зам.-директора на Изпълнителна агенция по горите Филип Ковашки няма голямо нарастване на срещите между хора и мечки и нападението на тези хищниците в сравнение с предишни години, с изключение на миналата, тъй като през нея е имало много плодове в гората и животните не са били в голяма близост до селата и са намалели нападенията на кошери и добитък. По думите му в случая с конкретната мечка нападенията зачестяват – засега са седем.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Инфлацията се ускорява

0 (0) Турция повиши прогнозата си за инфлация до края на текущата година. Това се посочва в тригодишна икономическа програма. Така на практика държавата остава по-малко възможност на Централната банка за евентуално облекчаване на парично-кредитната политика до края на текущата година. Данните на Министерство на финансите сочат, че до края […]
d0b8d0bdd184d0bbd0b0d186d0b8d18fd182d0b0 d181d0b5 d183d181d0bad0bed180d18fd0b2d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.